Slika nije pronađena
Iako su igrice super način zabave, treba biti svjestan kako postoje i razni rizici koje one donose. Posebice ako igranje uključuje komunikaciju s drugim igračima, koje možda poznaješ ili su oni za tebe potpuni stranci...

Hrvatski Telekom, u suradnji s Hrabrim Telefonom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, nedavno je u sklopu edukativne kampanje 'Igrajmo na sigurno' predstavio prvi digitalni vodič za sigurno igranje videoigara.


Donosimo ti nekoliko savjeta iz ovog vodiča kako bi ti iskustvo igranja online igara bilo zabavno, ugodno i sigurno.

1. Provjeri dobnu granicu online igre

Dobna razina igre pokazuje ti koliko neprimjerenog sadržaja igra uključuje. Neprimjereni sadržaji su svi oni sadržaji koji uključuju različite pornografske i nasilne sadržaje, kao i one koji potiču mržnju i diskriminaciju bilo koje vrste. Na nekim igraćim platformama moguće je vidjeti koja dobna granica za uključivanje u igru, dok na drugima to nije vidljivo. Dobnu granicu važno je poštovati jer te štiti od sadržaja kojima ne bi trebao biti izložen, a ako ona ne postoji, savjetujemo ti da razgovaraš s nekom odraslom osobom prije donošenja odluke hoćeš li je igrati.

2. Zaštiti osobne podatke

Jedan od bitnih koraka u održavanju sigurnosti dok igraš igre su postavke privatnosti na različitim igraćim platformama. Te postavke ti pomažu da odabereš koji sadržaj želiš podijeliti i s kim. Osobni podaci uključuju: tvoje ime i prezime, adresu stanovanja, broj telefona, školu i razred, datum rođenja, e-mail adresu te korisničko ime i lozinku. Važno je zaštititi ove podatke, jer ako ih drugi vide i imaju im pristup, mogu ih zloupotrijebiti.

3. Provjeri kako se dodatno zaštititi

Mnoge igre imaju opcije prijavljivanja i blokiranja ako se dogodi da se iz bilo kojeg razloga osjećaš neugodno dok igraš. Ako te netko uznemirava možeš tu osobu/e blokirati ili „utišati“ da ne dobivaš njihove poruke tako da ti se onda te osobe više neće moći javiti. Ovaj korak dobro je napraviti prije nego počneš igrati kako bi znao sve mogućnosti i načine na koji se možeš brzo zaštititi u slučaju neugodnih situacija.

Važno je da znaš prepoznati koje su to situacije koje bi mogle zahtijevati da nekoga prijaviš, blokiraš ili potražiš pomoć odrasle osobe. Nije u redu da se zbog drugih igrača osjećaš loše niti da se drugi osjećaju loše zbog tvog ponašanja dok igraš. Neprimjereno ponašanje unutar igre uključuje vrijeđanje, isključivanje, varanje, krađu online sadržaja ili osobnih podataka te hakiranje računa.

Također, važno je da postaneš svjestan kako igre mogu utjecati na tvoj život i svakodnevicu. Ovo su koraci o kojima trebaš promisliti i nešto promijeniti:
1. Ako zbog igara ne viđaš prijatelje i obitelj
2. Ako igraš igre umjesto da obavljaš školske ili druge zadaće
3. Ako ti je teško prestati misliti o igranju
4. Ako ne možeš uopće prestati igrati čak i kada trebaš spavati.


via GIPHY


Ako imaš dodatna pitanja, nedoumice ili želiš saznati još informacija o ovoj temi, možeš se javiti na besplatni chat Hrabrog telefona, liniju za djecu na 116 111 ili poslati e-mail na savjet@hrabritelefon.hr.

PR objava

Provjeri još...

'Igrajmo na sigurno' – saznaj sve o svijetu videoigara i zabavljaj se bezbrižno

savjeti digitalni priručnik gejming igrajmo na sigurno videoigre kampanja hrabri telefon Hrvatski telekom Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu

Još vijesti