Slika nije pronađena

Prošle školske godine su maske u razredima morali nositi samo oni učenici za koje se nije moglo osigurati da budu jedni od drugih udaljeni 150 centimetara, oni gdje ih je bilo manje pa su mogli sjediti 'na široko', nisu morali.

Nova školska godina 2021./2022. trebala bi početi s malo blažim mjerama, a što će se točno popustiti, ovisi o epidemiološkoj situaciji, doznaje Jutarnji list iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. U Ministarstvu ističu da odluke o mjerama za početak škole još nisu donesene te da će biti objavljene tjedan dana prije početka nastave, kao što je to bilo i uoči početka prošle školske godine. U ovom trenu, prate situaciju u Hrvatskoj, ali i kakve mjere donose druge europske zemlje, one u kojima je nastava već počela ili će početi prije nego kod nas. Jedno od glavnih pitanja je nošenje zaštitnih maski za lice, koje su prošle godine nosili učenici od petog do osmog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola. Iz Ministarstva pojašnjavaju da tu konkretne odluke na nacionalnoj razini još nema, ali da je i prošlogodišnji dokument predvidio i nošenje maski, ali i mogućnost da se njihovo nošenje ukine.

Tako je i do sada bilo pravilo da maske ne moraju nositi učenici koji u razredu mogu ostvariti razmak od metra i pol. Naravno, u Hrvatskoj postoji velik broj takvih škola, ali u većim gradovima, poglavito u Zagrebu, gdje se nastava uglavnom odražava dvosmjenski, to nije moguće. Odlukom je ipak propisano da u slučaju povoljne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku iako je razmak manji od navedenog, kao i obavezu nošenja maski čak i kod navedenih razmaka u učionici u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije, piše Jutarnji list.

Dio europskih zemalja odlučio se za testiranje učenika i do dvaput tjedno, no u Hrvatskoj se za sada o tome ne razmišlja. Kako nam kažu, najlakše je donijeti odluku, ali treba se voditi računa kako bi se to realiziralo. Primjerice, ako bi roditelji testirali djecu kod kuće, postavlja se pitanje bi li to bilo valjano. A kada bi se to radilo u školama, nejasno je tko bi za to bio zadužen.

Izvor

Pogledajte još:

Koliko mladih u Hrvatskoj živi s roditeljima do kasnih 20-ih godina? Ovo su i glavni razlozi zašto

Top 5 fakulteta u Hrvatskoj na koje je najteže upasti: Ove su upisali oni s najboljim ocjenama

Mama je snimila video i pokazala što je pronašla iza kreveta svoga sina – ostala je šokirana

maske nastava Nova školska godina školska godina 2021./2022.

Još vijesti