Slika nije pronađena

Meksička slikarica karizmatične osobnosti i dirljive životne priče poznata je kao iznimna majstorica portretiranja i samoportretiranja, a njezine nadrealne slike na jedan posve stvaran način prenose nam svu dubinu njene boli i velike fizičke patnje.

Frida Kahlo rođena je 6. srpnja 1907. godine u gradu Coyoacanu kao Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon. Kao djevojčica preboljela je dječju paralizu, a ova neobična umjetnica nije oduvijek htjela postati slikaricom te je tako odlučila studirati medicinu.

Njezina mladost grubo je prekinuta kada je s osamnaest godina nastradala u prometnoj nesreći u kojoj je ozlijedila kralješnicu, desnu nogu, ramena i zdjelicu, a udes joj je kao posljedicu donio i neplodnost. Frida je, kao bi zaliječila teške ozlijede, provela više od godinu dana u krevetu te je tijekom svog života izdržala čak više od trideset raznih operacija.

Upravo je velika fizička bol koju je trpjela u njoj stvorila umjetničku iskru koja je od tada nezaustavljivo rasla. Nakon oporavka Frida je naslikala svoj prvi portret, poslije čega je uslijedila i velika serija slika.

Godine 1928. Frida je susrela Diega Riveru, poznatog slikara kojeg je prvi puta upoznala još za vrijeme svoga školovanja. Ljubav koja je oduvijek bila suđena sada je postala i neizbježna, a par se vjenčao već sljedeće godine. No Riveru, koji je tada već bio hvaljen i cijenjeni slikar, pratio je glas velikog ženskara te iako zaljubljen u svoju mladu ženu, nije joj uspijevao i ostati vjeran.

Frida tako ubrzo otkriva i drugo naličje njihove ljubavi, ono prepuno boli i tuge. Nakon putovanja u SAD, par se vraća u Meksiko gdje je Diegu priređena izložba u Muzeju moderne umjetnosti. Njegova nevjera time još uvijek nije bila završena pa se avanturama okrenula i Frida, koja je utjehu potražila i u naručju poznatog ruskog revolucionara Lava Trockoga.

Godine 1938. Fridi je ponuđena izložba u modernoj galeriji Julian Levy u New Yorku, koja je zabilježila veliku posjećenost te se pokazala kao pravi trijumf darovite slikarice. Veliki broj slika je i prodan, a uslijedila je izložba u Parizu, na kojoj je njezina djela zamijetio te pohvalio slavni Pablo Picasso.

No, bol i rane ove mlade žene ne prestaju, a njezino izmučeno tijelo sve češće ju primorava na mirovanje i samoću. Frida tako jedinu utjehu nalazi u stvaranju i slikanju, a najdraži motiv joj je upravo ona sama. Tako su poznate njezine riječi  'Zbog toga što sam tako često sama…zato sam i predmet kojeg najbolje poznajem'.

Tijekom svog života, Frida je stvorila preko 200 slika, crteža i skica, a veliki dio njezina stvaralaštva čine upravo njezini magični samoportreti.

Frida Kahlo umrla je 13. srpnja 1954. u Coyoacanu, u kući zvanoj Casa Azul, u kojoj je igrom sudbine bila osuđena provesti većinu svog života.

O poznatoj slikarici snimljen je i vrlo hvaljen film u kojem glavnu ulogu tumači lijepa meksička glumica Salma Hayek, a njezina djela ostavila su duboki trag u povijesti slikarstva. Poput njene boli, koju i sami puno puta osjećamo, Frida nas i dalje fascinira, iako je u isti tren i stvarna i nedodirljiva. Dotaknuti ju možemo ipak samo pomoću jednog, njenih slika.

Sonja Curi

frida khalo umjetnost

Još vijesti