Slika nije pronađena

Nema ni testova ni ocjenjivanja” objasnila je Tilda novinaru britanskog Observera. “Moja djeca su sada sedamnaestogodišnjaci i nikada nisu imali kontrolne zadatke. Škola se temelji na umjetnostima i praktičnom učenju. O znanosti, recimo, uče izrađujući kanadski kanu ili nož ili karamelizirani luk. I svi su sretni sedamnaestogodišnjaci – sretni i motivirani.

Kad su blizanci glumice Tilde Swinton, Honor i Xavier, bili dovoljno stari za upis u srednju školu, shvatila je da u Velikoj Britaniji ne postoji srednja škola poput one Waldorfske ili Rudolfa Steinera. S obzirom da se engleska vlada oglušila na njene prijedloge da osnuju sličnu školu, uzela je stvar u svoje ruke i osnovala Drumduan.

Kako bi se uvjerio u to da je Drumduan srednja škola zaista mjesto na kojem djeca uživaju u učenju, novinar Aaron Hicklin pridružio im se na izletu na otoku Colonsay gdje su djeca provela tjedan dana bez mobitela, prepuštena vlastitoj inicijativi. Osim nekih organiziranih aktivnosti (poput proučavanja kolonije zaštićenih vrsta pčela) učenici su veći dio vremena bili slobodni da sami sebi osmisle aktivnosti. Budući da su sposobni samostalno izraditi razne predmete i oruđe – nisu se dosađivali, primjećuje on. Bez tehnologije, djeca su mnogo vremena provodila u zajedničkom radu i druženju, sviranju i pjevanju i razgovorima o važnim pitanjima o životnoj sredini, kapitalizmu i tržišnoj ekonomiji.

Krzysztof Zajaczkowski, ravnatelj škole koji inače živi u prikolici u šumi, objašnjava da projekti poput pravljenja kanua predstavljaju pravi primjer interdisciplinarnog obrazovanja. Uz primjenu matematike, geometrije, fizike (mehanike), kemije (epoksi smole), djeca usvajaju znanja i istovremeno rade nešto korisno, a pritom uče i međusobno surađivati.

Nastavni program škole temelji se na umjetnostima, prirodnim znanostima, tehničkom obrazovanju i tjelovježbi, a učenici redovno stvaraju svojim rukama, kuhaju, odlaze na izlete u planine, šume i na lokalne plaže gdje se bave veslanjem i istraživanjem prirode.

Više o ovoj neobičnoj srednjoj školi možete pročitati ovdje ili ovdje.

Sviđa li se vama ovakva ideja srednje škole?

L.B./izvor: Školegijum

foto: Facebook

Pročitajte još...

...I učionice mogu biti zabavne: ovo su cool škole u koje bismo rado išli!...

...Obrazovanje na drugačiji način: Najneobičnije škole u svijetu!...

...Crtanje pentagrama i Sotone - u školu uveli sotonističke bojanke!...

drumduan škola bez ocjenjivanja i ispita praktični rad Tilda Swinton umjetnost srednja škola

Još vijesti