Slika nije pronađena

No, postoje i oni koji putuju potpuno besplatno svake godine i to na čak pet dana! Donosimo priču o Srednjoj školi Dalj, jedinoj seoskoj srednjoj školi u Slavoniji u kojoj su besplatne ekskurzije praksa od ljeta 2015. godine.
Ekskluzivnu informaciju dobili smo od Zorana Kojčića, nastavnika hrvatskog jezika u toj školi koji je jedan od pratitelja učenika na putovanjima. Ova škola broji ukupno 80 učenika i apsolutno svi mogu ići na put. 'Od kad je krenuo projekt besplatnih ekskurzija na more, trudili smo se da svi učenici škole imaju priliku ići na put. Dakako, svi koji žele, tako je i bilo do sad. Učenicima nismo postavljali dodatne uvjete, nismo ih ucjenjivali ocjenama ili dobrim ponašanjem, a od samog početka vodimo i učenike koji tek upisuju prvi razred. Budući da se na putovanje uvijek ide krajem kolovoza, pred sam početak školske godine, učenici koji još nisu ni krenuli na nastavu, a upisali su našu školu, već prije samog početka nastave imaju priliku putovati s nama i osjećati se kao dio škole. Tu ih malo bolje upoznamo, a i oni imaju priliku upoznati svoj novi razred i starije kolege', rekao nam je Zoran.


Prvi puta su učenike besplatno poveli 2015. godine u Pulu, godinu nakon su ponovili isto putovanje, a zatim su ljetovali u Selcu i ove godine u Sutomoru u Crnoj Gori. Svake godine, osim ekskurzija, organiziraju i kraće izlete po okolnim mjestima pa su tako u jednodnevnim izletima posjetili  Rovinj, Poreč, Medulin, Rijeku, Opatiju, Plitvička jezera, Mostar, Budvu i Ulcinj. 'Na taj način učenicima nije monotono i imaju prilike upoznati i druga mjesta koja su nam u blizini', prokomentirao je nastavnik Kojčić.

Velika je to stvar jer je pitanje bi li svi učenici mogli ići na izlete ili ekskurzije da im posebnim modelom financiranja putovanja škola to nije omogućila... 'Kada uzmemo u obzir činjenicu da je to nekim našim učenicima prvi put u životu da idu na more ili na tako dalek put, onda njihovi doživljaju budu još posebniji'.

Ljetovanja financira njihova učenička zadruga Dalya uz pomoć Općine Erdut i donacije Srpskog narodnog vijeća. Naime, u učeničkoj zadruzi učenici dobrovoljno rade tijekom godine pa im ljetovanja na moru dođu i kao svojevrsna nagrada. 'Budući da smo poljoprivredna i ekonomska škola, učenici rade u plasteniku, osmišljavaju proizvode poput likera od jagode, sapuna, nakita, od ove godine proizvodit će i pivo i sokove', objasnio nam je  nastavnik Zoran.


Ideju da se ide na besplatna ljetovanja inicirao je ravnatelj Rajko Lukić i uspio ju realizirati uz podršku svih nastavnika škole. Čak i učenike i kolege iz okolnih osnovnih škola ili prijateljskih srednjih škola vode sa sobom kako bi učvrstili suradnju koju imaju. Ma, može li biti bolje?

Sigurni smo da bi svi roditelji i učenici odahnuli kada bi model koji je usvojila Srednja škola Dalj prekopirale i ostale škole. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog toga što bi nekoliko tisuća kuna više ostalo u džepovima roditelja.

via GIPHY


Foto: Srednja škola Dalj/Arhiva/Giphy

M.Z.


Provjeri još...

Roditelji ogorčeni: 'U školi ima gladne djece, a za maturalac moramo platiti 1420 kuna'

Sve više škola odustaje od odlaska na maturalac - čeka li to i tebe?

Zašto ne mogu ići na maturalac: pismo učenice čija se škola izborila za putovanje

srednja škola dalj putovanje ekskurzija izlet besplatno

Još vijesti