Knjige za učenje

Državna matura samo djeluje strašno, ali zapravo uopće nije. Ove su godine odlučili uvesti još jednu novost koja bi maturantima mogla mrvicu olakšati njeno pisanje i prolaz. Uz nju, tu je još nekoliko dodatnih promjena.

Ovogodišnje maturante čeka nekoliko promjena na državnoj maturi. Ovo bi moglo dodatno olakšati prolaz i učiniti da njeno polaganje bude što manje stresnije. Upravo je zbog stresa i nervoze lako pogriješiti na maturi i to napraviti neku totalno glupu grešku koja te može koštati prolaza. Prva novost koja čeka maturante je da će ovogodišnju probnu maturu pisati online, u digitalnom obliku, a ne uživo kao do sada, piše HRT. Probna je matura itekako korisna jer ti može pokazati koliko zapravo (ne)znaš i koliko se još trebaš pripremati.

Norijada 2022. - 11 Za kraj srednje: 7 ciljeva koje si mora postaviti svaki maturant ove godine

Kada se piše online probna matura, bit će to sigurno puno manje stresno nego uživo, samo nemoj varati! Ispiti u digitalnom obliku moći će se skinuti s NCVVO stranice već od 1. veljače. Nakon toga, za mjesec dana stižu rezultati.

Još nekoliko promjena koje dolaze ove godine odnose se na državnu maturu iz hrvatskog jezika. Plus je što više neće biti više i niže razine na ovom ispitu, već samo jedna, jedinstvena razina kako je do sada bilo i za izborne predmete. Uz to, ono što možda neće sve tako razveseliti je da se nakon četiri godine vraća fokus na esej i on će opet biti uvjet za prolaz. Dakle, od ove će godine opet trebati i iz njega sakupiti dovoljno bodova za prolaz kako bi položila maturu iz hrvatskog, nema više predavanja praznog papira.

Srednjoškolka Stvari iz srednje škole koje ćeš požaliti: Stariji otkrivaju 12 'gluposti' koje žale jer su ih tada radili

Državna Matura Polaganje mature maturanti školska godina 2022./2023. promjene na maturi hrvatski jezik

Još vijesti