Slika nije pronađena
To vam opet donosi hrpu obveza, zadaća, učenja i svih drugih stvari vezanih uz to. U tu kategoriju dolaze i e-mailovi. Bilo da ih pišete profesoru, prijatelju ili poslodavcu vezano za praksu, morate se pridržavati određenih pravila kako ne bi došlo do krivog shvaćanja poruke.

Postoje najosnovnija pravila kako napisati dobar e-mail, ali nažalost nisu uvijek svi upućeni u to. Najvažnije je biti pristojan i kratko reći ono što imate za reći ili objasniti što trebate. Ova pravila odnose se na bilo koju vrstu e-maila koju pišete. U nastavku vam donosim nekoliko savjeta kako napisati što bolji e-mail i spriječiti nejasnoće i krivo shvaćanje poruke:

via GIPHY


1. Dobra e-mail adresa

Za početak trebali biste imati otvorenu dobaru e-mail adresu s imenom i prezimenom - primjerice,  ime.prezime@gmail.com. Možete zaboraviti one 'slatke' e-mail adrese poput mala.slatka123456789@gmail.com. Vjerujem da nema potrebe objašnjavati zašto.

2. Naslov (predmet e-maila)

Naslov morate prilagoditi sadržaju poruke. Ako profesoru šaljete domaću zadaću, naslov će glasiti 'Domaća zadaća'. U naslovu trebate kratko i jasno dati do znanja primatelju o čemu se radi u e-mailu.

via GIPHY


3. Uvod

Koju god vrstu e-maila slali, morate ga započeti sličnim ili istim uvodom. Većinom se piše 'Poštovani' ili se mail započinje pozdravom 'Dobar dan / večer'.

4. Sadržaj poruke

Sadržaj poruke trebao bi biti kratak i jasan. Ako profesoru šaljete zadaću, napišete da se u nastavku nalazi zadaća iz određenog predmeta na određenu temu.

5. Kraj e-maila

Kraj nije ništa manje važan od početka. Kada ste završili, na kraju e-maila se potpišite punim imenom i prezimenom. Također, prije toga bilo bi poželjno napisati 'Srdačan pozdrav', 'Lijep pozdrav' ili samo 'Pozdrav'.

6. Pisati gramatički ispravno

Kao što ga pričamo u školi i svim javnim ustanovama, tako bismo trebali pisati i e-mail. Ljudi će vas shvaćati ozbiljnije, a vi ćete biti razumljiviji.

via GIPHY


Voliš pisati? Ili pak više voliš snimati videe? Oduvijek te zanimalo kako bi bilo biti novinar? Ovo je prilika da se okušaš u novinarskom poslu i vidiš jesi li stvoren/a za to. Teme su po tvom izboru, to može biti moda, savjeti, glazba, zanimljivosti, DIY, škola, tehnologija... sve što zanima tebe i ostale tinejdžere!

Svoj članak ili video možeš nam poslati na mail novinar@teen385.com ili u inbox na Facebook stranicu Teen385.com.

Foto: Freepik/Giphy

Petra Kerman

Provjeri i ostale tekstove naših Teen novinara...

Kako najbolje iskoristiti vrijeme tijekom praznika? Sedam je ttly cool načina za zabaviti se

Kako ostvariti svoje ciljeve i želje? Šest osnovnih sastojaka svakog recepta za uspjeh

Djetinjstvo vs. tinejdžerstvo – jesmo li upravo prerasli raj?

pravila pisanje službeno e-mail teen novinar

Još vijesti