Slika nije pronađena

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) ove godine uvodi brojne promjene kod polaganja hrvatskog – prvo je promijenjen raspored pisanja ispita (prvo će se pisati test pa nakon toga esej), a sada i način ocjenjivanja.


NCVVO piše da će se odrediti prag prolaznosti za svaku ispitnu cjelinu, a to znači da će ispit položiti 'oni pristupnici koji ostvare minimalan prag postignuća na oba dijela ispita'. Drugim riječima, neće se zbrajati bodovi s oba dijela ispita, nego će oni koji nisu zadovoljili minimum (na jednom ili oba dijela ispita) automatski dobiti negativnu ocjenu.

Za sve one koji nemaju talenta za pisanje ili pak nisu dovoljno učili, ovo je loša vijest, no u skladu je s Pravilnikom o polaganju državne mature. Svrha ove promjene unaprjeđenje kvalitete ispita kako bi bili 'što valjaniji, pouzdaniji i objektivniji mjerni instrument', piše na stranici NCVVO-a.


Hrvatski jezik maturanti ove godine polažu sredinom lipnja – test na A i B razini se piše 18. lipnja u 9 sati, a esej dan kasnije, 19. lipnja, također u 9 sati. Raspored polaganja ispita iz ostalih predmeta je dostupan ovdje.

Foto: NCVVO/Profimedia

M.Z.

Provjeri još...

Najžešći failovi s državne mature – možeš li vjerovati da se ovo stvarno dogodilo?!

Državna matura se bliži – upišite besplatne pripreme i rasturite u lipnju!

DRŽAVNA MATURA Najavljene velike promjene od sljedeće godine - saznaj sve na vrijeme!

promjena raspored hrvatski jezik novost Državna Matura