Slika nije pronađena

Jučer smo razgovarali s iznimnom srednjoškolkom Nikolinom, jednom od dvije ovogodišnje dobitnice nagrade Luka Ritz, a sada smo popričali i s Nikom Barić, učenicom osmog razreda Osnovne škole Kustošija koja je doma također odnijela vrijedno priznanje.

Osim što su odlične učenice i pohađaju dosta izvannastavnih aktivnosti, obje djevojke pronalaze vremena za nesebično pomaganje drugima. Skromna Nika nije ni sanjala da će dobiti ovu nagradu jer, kako kaže, nominirano je bilo mnogo učenika, a onda joj je trener javio novosti koje su ju razveselile i iznenadile.

Iako je sudjelovala u mnogim humanitarnim akcijama Unicefa i Caritasa, kao najvažniji program izdvaja Čigrin let koji se zasniva na provođenju temeljnih elemenata taekwondo-a u radu s djecom s posebnim potrebama: 'Program se sastoji od stalnog praćenja motorike i psihofizičkog stanja djeteta. Kroz razne igre dolazimo do pozitivnih rezultata. Djeca se sve više i bolje razvijaju' objašnjava Nika koja sudjeluje kao asistentica.

Ono što ju razlikuje od većine vršnjaka jest činjenica da ne izlazi mnogo: ' Moji izlasci su od kuće do škole pa do dvorane u kojoj asistiram. Nikad mi neće biti teško odvojiti jedan dan u tjednu za djecu kojoj je to stvarno potrebno' govori ova posebna osnovnoškolka.


Osim humanitarnih aktivnosti, Nika je ove godine napravila još jednu iznimnu stvar – svoju kosu darovala je Udruzi 'Kosa ljubavi' za djecu oboljelu od malignih bolesti. 'Naravno nije bilo baš tako lagano. Nisam se šišala skoro pa dvije godine, ali eto skupila sam hrabrosti i to sam napravila. Došla sam kod frizera i svi su se bili začudili. Pitala me frizerka koliko želim da mi ošiša kosu, a ja sam joj odgovorila koliko god samo da mogu zavezati rep. Kosu sam skratila za skoro 40 cm. Sigurna sam da bi još neka djevojka mogla skratiti svoju kosu za nekog tko ju nema. Nije lagano, ali kasnije ćete osjećati neku toplinu. Bit će vam drago' kaže.

Nika smatra da je danas nasilje među mladima prisutnije nego prije, a u njenoj školi dogodile su se čak dvije tučnjave u posljednjih mjesec dana. Baš zbog toga ova nagrada joj je ogromna čast, a svojim vršnjacima poručuje da se uključe u pomaganje drugima: 'Željela bi da se svi uključite u neke humanitarne akcije jer će svijet biti puno ljepši. Budite sportaši, pjevači, glumci ili što god vam je po volji, ali imajte toplo srce. Isplatit će vam sve kao i meni. Danas Nikolina i ja, sutra vi' zaključuje.

Foto: privatna arhiva
I.N.

Pročitajte još:

Pomaže Romima, beskućnicima i invalidima: Nikolina je dobitnica nagrade Luka Ritz

Šetaju napuštene pse, skupljaju jabuke i čitaju priče klincima – ovo su tinejdžeri volonteri

Dobitnica nagrade 'Luka Ritz- Nasilje nije hrabrost' poručuje: 'Pomažući drugima pomažemo sebi'

učenica luka ritz dobitnica

Još vijesti