Slika nije pronađena

Pokušavaju doći do odgovora što će biti s državnom maturom, a nitko ne daje konkretne informacije. Samo se osnivaju povjerenstva, nagađa što bi moglo biti i kada bi moglo biti.


Poslala sam ministrici Divjak mail u ministarstvo. Nitko od službenika nije mi ništa odgovorio.
Smatram da to nije pristojno.

Svjesna sam da ministrica ne stigne odgovoriti na svu e-poštu. Zato ima službenike zadužene za to, koji nisu ništa odgovorili.

Piše tako maturantica Veterinarske škole u Zagrebu Lana Ključarić Kelčec, koja se obratila medijima da prenesu njezina razmišljanja o trenutnoj situaciji. Sve veći stres pod kojim se nalaze ona i njezine kolege pojačan je činjenicom da i dalje nema konkretnih odgovora o polaganju državne mature. Ministrica Divjak objavila je kako bi se, ako to odobri Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, državna matura mogla provesti u lipnju, ili u srpnju, no član Stožera Krunoslav Capak jako je suzdržan.

Lana, ali i sve njezine kolege očekuju brze i konkretne odgovore, a Lanino pismo donosimo u cijelosti, piše 24sata.hr:

Poštovana,
tijekom ove školske godine, našu generaciju maturanata zadesio je štrajk prosvjetnih djelatnika (ukupno 36 radnih dana), pandemija izazvana virusom COVID-19 i potres u Zagrebu. Škola koja se provodi na televizijskim programima dobra je za učenike nižih razreda, ali sve ostalo je mučenje za nas učenike srednjih škola, a vjerujem i za profesore. Ovdje nisu uključene pripreme za državnu maturu (dodatna nastava ili privatni sati).
Ministrice Divjak, u vrijeme kada ste Vi završavali Gimnaziju u Varaždinu, niste trebali pisati državnu maturu. Pretpostavljam da Vaše dijete nije ove školske godine maturant/ica. Iz tog razloga, molim Vas, nemojte davati izjave da nas, maturante, razumijete (jer niste pisali državnu maturu) ili naše roditelje (jer, srećom niste prolazili njihove strahove).
Na službenim stranicama Vlade Republike Hrvatske piše da ste profesor matematike i fizike. Možete li izračunati koliko maturanata je razumjelo gradivo matematike, fizike i kemije drugog polugodišta, od prve? Što mislite kakva je njihova pripremljenost za ispite, a pogotovo za državnu maturu? Jeste li ikada pokušali napisati esej iz hrvatskog jezika (A razina)? Jeste li ikada pokušali napisati esej iz engleskog jezika (A razina)? Znate li da je većina maturanata konstantno umorna, zabrinuta i pomalo frustrirana cijelom ovom situacijom? Francuska, Nizozemska i Velika Britanija (iako nije više članica EU) otkazale su polaganje državne mature za ovu školsku godinu.
Moji prijedlozi:
1.) Ukinite pisanje državne mature i izdajte svjedodžbe na temelju ocjena sva četiri razreda.
2.) Ukoliko bude pisanje državne mature, izostavite nam gradivo četvrtog razreda.

Ministrice Divjak, molim Vas, nemojte opet odugovlačiti i osnivati razna "povjerenstva". Donesite konačnu ODLUKU i potpišite ju! Tako da znamo na čemu smo. U ovom slučaju, "poigravate" se strpljenjem, direktno, s 30 000 novih punoljetnih građana Republike Hrvatske (ne ubrajajući njihove roditelje).
Lana Ključarić Kelčec 4.c Veterinarska škola, Zagreb

Srdačan pozdrav.

Foto: Shutterstock.com - Chinnapong

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Što će biti ove godine s norijadom? Pitali smo nadležne, a i provjerili kako je maturantima sjela njihova odluka

Maturanti za ukidanje mature: Studenti ih optužili da su lijeni, a evo što maturanti imaju za reći u svoju obranu

Još jedna peticija maturanata za državnu maturu: Nakon što su tražili izmjene, sada žele nešto DRASTIČNIJE

Pismo ministrica maturanti Državna Matura

Još vijesti