Slika nije pronađena

Svaki dan stižu nam nove vijesti i čudnim poremećajima koji zahvaćaju mlade. Najnoviji je modnoreksija (fashionrexia), a simptomi su preskakanje obroka, gladovanje, štednja, neplaćanje računa… i to sve zbog – kupovine odjeće!

Gotovo polovina stanovnika Ujedinjenog kraljevstva (44%) razvila je nezdrave potrošačke navike: preskaču obroke, ovise o roditeljima, ne plaćaju račune ili kasne s plaćanjem, a sve kako bi financirali sasvim nevažne kupovine, izlaske i tretmane ljepote.

1 od 9 Britanaca priznaje da pati od modnoreksije – navike da barem 12 puta kroz godinu ne jede redovito kako bi uštedio za odjeću i modne dodatke.

1 od 6 Britanaca (17%) preživljava na grahu i tostu barem 2 tjedna godišnje kako bi isfinancirao svoje bespotrebne kupovine.

 

1 od 8 Britanaca (13%) ne smatra da je loše od prijatelja ili roditelja posuditi novce za bespotrebne šopinge, a najčešće “žicaju” između 400 i 700 kuna po “žicanju”

Isti postotak ne brine hoće li zbog kupovine gluposti zakasniti s plaćanje računa, a prosječni modnoreksist će propustiti plaćanje čak 7 računa godišnje

1 od 3 Britanca (34%) ne osjeća se loše niti se kaje nakon kupovine i tvrde da su uvijek sretni zbog svoje odluke da se odreknu odgovornosti zbog trenutačnog zadovoljstva

22% takvih osoba koje traže uzbuđenje uživaju u nepromišljenim kupovinama, ali kasnije zbog njih požale, dok je samo 5% ispitanika priznalo da osjeća sram zbog vlastitog nedostatka samokontrole.

L.B.

poremećaj Prehrana Moda

Još vijesti