Slika nije pronađena

Bilo da si cura ili dečko, ako si u vezi, sigurno si barem jednom bio/la ljubomoran. Radi se o normalnom osjećaju koji svi ponekad osjetimo, čak i kada nismo u vezi.

S dolaskom društvenih mreža, drastično se promijenio način na koji ljudi komuniciraju, pa je tako došlo i do promjene u ljubavnim odnosima. Dok su naše mame i tate brinuli samo oko toga tko je koga pogledao dok su bili vani, je li došlo do neželjenih dodira i sličnih problema, mi danas brinemo (povrh svega toga) i o tome tko je kome lajkao sliku, tko koga prati i kada je tko online.

Nekad je javno predstavljanje bilo držanje za ruke u javnosti, a danas je to stavljanje zajedničke fotke na Instagram i Fejs. Naravno, neophodno je i da jedan drugome znate lozinke za sve društvene mreže, a  podrazumijeva se i da ćete pričati 0-24, svaki trenutak dok ste oboje budni.

via GIPHY


Sve su to razlozi zbog kojih je sve teže i teže održavati zdravu vezu, jer su upravo to postala nova mjerila zdrave veze: koliko tko često objavljuje zajedničke slike – jer ako nije na Fejsu, nije se ni dogodilo.

Ovim se problemom odlučila pozabaviti sociologinja i komunikologija Elena Družeta, koja je provela istraživanje u 2015. godini u svrhu pisanja diplomskog rada. U istraživanju su sudjelovali studentice i studenti do 27 godina starosti, sve skupa njih 91.

Nakon istraživanja su zaključili kako je Fejs odličan za održavanje površnih veza, no u dubinskim intervjuima su ispitanici i sami rekli kako im je čudno koliko je online život ustvari preuzeo onaj stvaran. I sam/a znaš koliko je bitno da nešto bude na Fejsu, čak bitnije od toga kako je ustvari ispalo.

I prije smo znali da su cure te koje vole stalkati, no s ovim istraživanjem je to i dokazano: cure će redovito pratiti partnerovu aktivnost po društvenim mrežama. Od toga da je partner ostao online nakon što je rekao da ide spavati, pa do toga koga prati i kome lajka slike. Upravo su to najčešći pokretači ljubomore i raznih konflikata.

Čak 60 posto ispitanika je reklo kako poznaje nekoga tko je prekinuo i/ili imao problema u vezi samo zbog društvenih mreža i sadržaja koji se tamo objavljuje!

Naravno, kada nešto potiče ljubomoru kod našeg partnera, nerijetko to i namjerno napravimo samo kako bismo isprovocirali drugu osobu, pa su tako ispitanice priznale da objavljuju slike za koje znaju da će napraviti njihovog partnera ljubomornim.

via GIPHY


Što nakon prekida?

Blokiranje, brisanje svih zajedničkih fotki, pa u nekim ekstremima čak i brisanje cijelih profila, samo kako bismo se u skroz odvojili od našeg partnera. Ispitanice su rekle kako to rade zato što je jednostavnije, no da to ne znači da su ostale u lošim odnosima s partnerom, već to rade kako bi čim lakše preboljele vezu.

Dolazak društvenih mreža je drastično promijenio način na koji funkcionira društvo, a Fejs je i dalje daleko najpopularnija mreža, s obzirom  na to da se svake sekunde otvori čak pet novih profila! Štoviše, novi parovi se sve rjeđe upoznaju u stvarnom životu, već sve ide online. Došlo je do te mjere da je teško povući granicu između stvarnog i virtualnog života.

via GIPHY


Što ti misliš o ovom istraživanju? Misliš li i ti da je Fejs bitan u vezi?

Foto: Giphy/Shutterstock

A.Š.

Pročitaj još:

Dečki u vezama – činjenice za koje do sada vjerojatno niste znale

Pet najčešćih problema koji se pojavljuju u dugim vezama – jesi li spremna za njih?

5 faza koje ima svaka veza – u kojoj si trenutno?

ljubav Dečki cure facebook društvene mreže

Još vijesti