Slika nije pronađena

Da razjasnimo, svi znamo tko su Nikola Tesla, Alexander Fleming, Alfred Nobel... Svi su oni nešto izumili, osnovali, pronašli. I ostali su upamćeni stoljećima i vjerojatno i hoće još dugo, dugo. No, što je s izumiteljima čije 'naprave' i otkrića koristimo svakodnevno, osim gore navedenih? Za ogromnu većinu vjerojatno niste ni čuli...

1. Daniel Hess – ovaj gospodin iz SAD-a je bio prvi čovjek koji je napravio usisivač. Naravno, prvi usisivač bio prevelik, nezgrapan i imao je kompliciran mehanizam. Nakon njega praktičniji usisivač napravio je John H. Thurman, nakon njega Walter Griffiths itd. Prema tome, evolucija usisivača počela je 1860., kada je Danielov izum stupio na scenu.

via GIPHY


2. Henry Holland – zahvaljujući njemu, nastao je prvi sklopivi kišobran. To je bilo u Engleskoj 1850. godine. On je uveo čelične žice, a Samuel Fox je taj izum doradio. FUN FACT: Jeste li znali da se 10. veljače obilježava Svjetski dan kišobrana?

3. Eli Teri Eli – 17. studenog 1797. je prvi patentirao sat kakav danas koristimo. Također je poznat kao osnivač američke industrije satova.

4. Walter E. Diemer – prva žvakača guma koja se mogla žvakati normalno bila je djelo ovog računovođe koji je radio u tvornici Fleer Chewing Gum Company. Naime, vlasnici ove tvornice bili su napravili prvu 'žvaku', ali je ona bila preljepljiva i nije se mogla plasirati na tržište. Walter je,kao i kod mnogih izuma, pokušavao napraviti nešto igrajući se sa sastojcima, ali je to izašlo drugačije od njegovih očekivanja (no dovoljno uspješno).

5. Tim Berners-Lee – za kraj nešto što sigurno niste znali. Pa, barem većina vas. Naime, Internet je osnovalo 1969. godine američko Ministarstvo obrane. Zvao se ARPANET. Tim je osnovao servis 'world wide web' u CERN-u u Švicarskoj 1989. godine. U prijevodu, nastao je Internet kakav danas poznajemo.

via GIPHY


Što mislite, kako bi reagirali ovi ljudi kada bi znali da bi bez njihovih izuma svijet bio nezamisliv? Naravno, vjerojatno bi do 21. stoljeća ovi izumi već bili otkriveni ili bi bili drugačijeg mehanizma, ali oni su definitivno označili prekretnicu.

Voliš pisati? Ili pak više voliš snimati videe? Oduvijek te zanimalo kako bi bilo biti novinar? Ovo je prilika da se okušaš u novinarskom poslu i vidiš jesi li stvoren/a za to. Teme su po tvom izboru, to može biti moda, savjeti, glazba, zanimljivosti, DIY, škola, tehnologija... sve što zanima tebe i ostale tinejdžere!

Svoj članak ili video možeš nam poslati na mail novinar@teen385.com ili u inbox na Facebook stranicu Teen385.com.

Foto: Pixabay/Giphy

Bojana Tomić


Pročitajte i ostale članke naših Teen novinara:

U 2018. samo 'feel good' - odluke koje moraš donijeti ove godine

Nova je sve bliže - što raditi s frendicama, s ekipom ili ako si solo?

Odjevni predmeti koje moraš imati – šest artikala za svako doba godine

Izumitelji neslavni teen novinar

Još vijesti