Slika nije pronađena
Tražiš nekog kućnog ljubimca, a neznaš ništa o njima? Na pravom si mjestu. Ovaj će ti tekst pojasniti kakva je briga potrebna svakom određenom tipu kućnog ljubimca...

Najčešći kućni ljubimci su psi, mačke, ribe i ptice. Postoje zdravstveni problemi vezani za ljubimce, npr. astmu i alergije mogu uzrokovati krzno ili perje ljubimaca, ali i neke prednosti. Imaj to na umu pri biranju svoga novog kućnog ljubimca!

1. PSI

Imati psa kao kućnog ljubimca, velika je odgovornost. Zato prije nego donesete takvu odluku morate dobro razmisliti imate li adekvatne uvjete za čuvanje psa, hoće li pas biti dobro prihvaćen od svih članova vaše obitelji i tko će se o njemu brinuti. Psi su veoma razigrane životinje kojima uz hranu, smještaj, treba i puno, puno pažnje i ljubavi (više puta na dan šetnja, češljanje, igra,...). Iako oni puno toga trebaju, i oni znaju puno toga dati. Pružaju ti bezuvjetnu ljubav, prijateljstvo i zabavu. Vole jesti kupovnu hranu, ostatke od ručka ili neko posebno napravljeno jelo za njega (meso, neki psi vole voće i povrće,...).


2. MAČKE

Ako ste se odlučili za mačku, vrijeme je da nabavite nekoliko neophodnih stvari koje će vam biti pri ruci. Vašoj mački trebate osigurati miran i topao kutak u koji ćete smjestiti njezinu košaru u kojoj će moći udobno odmarati i ljenčariti. U košaru stavite mekani jastuk kojeg možete nabaviti u dućanima za kućne ljubimce ili sami napraviti. Mjesto gdje će maca obavljati nuždu je mačji wc, četka ili češalj za održavanje mačje dlake, da bi mačka kontinuirano brusila svoje kandže dobro će vam doći grebalica koja ujedno može biti i penjalica, šamponi za njegu tijela, posude za hranu i vodu i igračke. Važno je zapamtiti da se mačke ne mogu hraniti istom hranom kao psi. Prehrana mačaka mora biti raznovrsna. Vrlo je štetno hraniti mačku jednoličnom hranom, npr. samo iznutricama, samo ribom, ili samo mlijekom... jer takva prehrana narušava zastupljenost svih hranjivih tvari. Doduše, ni mačke neće pokazati zainteresiranost za takvu hranu.


3.RIBE 

Ribe su česti kućni ljubimci, katkad i zato što se misli da s njima ima manje posla nego s naprimjer psima i mačkama. No treba znati da i za ribe, ako se o njima pravilno brinete i želite im pružiti što prirodnije uvjete, morate odvojiti malo više vremena. 
Drugi razlog držanja akvarija s ribicama je taj što on postane lijepi dio nekog interijera, no ako se o ribama u njemu pravilno ne brine, akvarij će nagrditi prostor u kojem se nalazi. Da se to ne bi dogodilo, evo najpotrebnijih informacija općenito o ribama, njihovu držanju te brizi o njima i prostoru u kojem se nalaze, a koje vam mogu pomoći pri odabiru riba i njihovu smještaju u akvarij.
Dakle, bitno je da prilikom odabira ribe budu podjednake veličine. Drugi bitan čimbenik je veličina akvarija; ribe će rasti onoliko koliko imaju prostora, ali općenito se smatra da je za 1 cm dužine ribe potrebna 1 litra vode. Prije svega treba imati na umu da ribe ne žive u vodi prepunoj klora kakva je ova naša iz slavine, pa ga treba ukloniti specijalnim pripravcima koji eliminiraju klor i eventualne teške metale iz vode. Drugi važan korak je učiniti vodu pogodnu za život riba, što znači da se u vodi moraju uzgojiti takozvane dobre bakterije koje pretvaraju štetne nitrate u neštetan plin amonijak. Taj se postupak naziva cikliranje. Bakterije se mogu kupiti u pet shopovima, a osoblje će vam najbolje objasniti postupak kako u što kraćem vremenu uzgojiti optimalni broj bakterija. Što se tiče hranjenja ribica, najbolje im je davati suhu hranu, u listićima jer ona ostane neko vrijeme na površini vode da ju ribe pojedu prije neko što padne na dno.


4.PTICE

Prije kupnje same ptice, nabavite opremu koja će je dočekati kod kuće. Krletka treba biti prostrana, velika toliko da papigica u njoj može raširiti krila bez da dodiruje rešetke. Pazite da su rešetke tamne i ne reflektiraju svjetlost, jer to papigicama smeta. Krletku možemo pomalo opremati raznim igračkama, kako papigici nikad ne bi bilo dosadno. Osim obaveznih prečkica za sjedenje, nabavite razne ljestvice, penjalice, ljuljačku, zvončiće, savitljivu plastičnu užad... Papigice vole društvo ljudi. Izbjegnite mjesta na kojima je propuh, ne postavljajte je na prozorsku dasku (pregrijavanje na suncu im može naškoditi), te blizu izvora topline zimi (iznad peći, radijatora i sl.). Potrebno je još nabaviti pijesak za dno krletke koji ćete svakodnevno čistiti, pojilicu, posudice za hranu (najbolje od nehrđajućeg čelika ili čvrste plastike), mješavinu sjemenja za papigice tigrice, bar u klasu koji im se daje kao poslastica, kamen za brušenje kljuna, sipinu kost i – možete krenuti u nabavku svoje ptice!


Magdalena Š.

teen novinar