Maturalne haljine

Maturalna večer je svuda ista, ali opet i drugačija. Tradicije se razlikuju čak i od grada do grada, a kako onda ne bi i od države do države.

Maturalna večer kakvu ti imaš nije tipična za srednjoškolce u drugim državama. Svuda je ista osnova: radi se o slavlju koje imaju maturanti za kraj svog srednjoškolskog obrazovanja. I uvijek je fensi! To su dvije stvari koje maturalne večeri i kod nas i u svijetu imaju zajedničko, ali onda dalje već kreću razlike. Mogla si u američkim filmovima već vidjeti kako izgledaju njihove maturalne večeri i uočiti nekoliko razlika. Imaju dosta stvari koje nisu toliko tipične za maturalne kod nas. Koje to sve stvari američki srednjoškolci imaju na svojim maturalnim večerima, a kod nas to baš i nije običaj?

1.Dečki pozivaju cure na maturalnu i dolaze u paru
Kod nas se u razredu dogovara gdje će biti maturalna i zatim učenici dolaze ili sami s roditeljima, u grupama ako su se prije našli ili sami. Nema nikakvog međusobnog pozivanja. Za razliku od toga, u Americi često dečki pozivaju cure da im budu pratnja. Iako će naravno svi doći, bez obzira na to imaju li para ili ne, nije rijetkost da se dolazi u muško-ženskom paru.

2.Dečko dolazi kod cure doma po nju
I kod nas se događa da se dođe kod nekoga doma, po tu osobu, ali to je najčešće u stilu da se prijateljice prije nađu kako bi se zajedno pofotkale ili kako bi zajedno išle do mjesta gdje je maturalna. Nema tradicije da dečko dolazi po curu doma. U Americi tako često na maturalnoj završe i ljudi koji nisu iz te škole ili razreda, što je kod nas također rijetkost. To je zabava isključivo za razred/školu.

Maturalne haljine KVIZ: Kakva je maturalna haljina baš idealna za tebe?

3.Iznajmljuju se limuzine
Do hotela ili restorana gdje imaš maturalnu će te dovesti roditelji, a u Americi se iznajmljuju limuzine i različiti drugi fensi automobili. Dogodi se ovo i kod nas, ali je rijetkost.

4.Haljine su često puno svečanije
Nije neobično da kod nas cure dolaze i u kraćim haljinama i u odjeći koja nije full svečana, ali u SAD-u je to puno svečanije. Nositi duge svečane haljine je skoro pa obavezno. Puno svečanije nego kod nas definitivno.

5.Imaju crveni tepih i profi fotkanje na njemu kao slavne zvijezde
Neke škole na ulazu na večeru postave i crveni tepih, kao i profesionalne fotografe koji će pofotkati svakoga kada dođe. Nešto slično kao kada glumačke zvijezde dolaze na crveni tepih. Profesionalni fotografi su i kod nas, ali ne na ovaj način, i ne s crvenim tepihom.

6.Kad završi maturalna večer, nastavlja se tulum negdje dalje
Bilo kod nekoga doma ili bilo gdje drugdje! Kod nas maturalne traju do jutra i s njih se ide ravno doma jer su ionako već svi mrtvi umorni. Nastavak tulumarenja nije niti potreban.

Maturalna haljina Najčešće greške koje cure rade kada kupuju i nose maturalnu haljinu – izbjegni ovih 8

7.Biraju kraljicu i kralja
Rijetke su škole kod nas koje biraju kraljicu i kralja maturanata, a u SAD-u je to više pravilo. Nije samo nešto što vidimo na filmovima, nego se događa i u stvarnom životu. Najpopularniji učenik i učenica na ovaj način dodatno dokažu svoju popularnost.

8.Cure nose na ruci vezice s cvijećem koje bojom idu uz haljinu
Još jedna tradicija koja nam je poznata iz filmova, a koja nije izmišljotina. Možeš vidjeti da cure imaju na ruci neobičnu vezicu s cvijećem. Nekada im to donese dečko koji im je pratnja na maturalnoj, a nekada kupuju i same, ali mora biti tu. To im kasnije ostane kao uspomena na maturalnu večer.

Maturalna večer tradicije razlike tradicije u americi sad vs. hrvatska kako izgleda maturalna razlike u maturalnoj

Još vijesti