Galerija Krafne Krafne - 20 Krafne - 24 +21 Krafne - 19

Krafne možemo pronaći na toliko različitih lokacija, od pekarnica preko slastičarnica do dućana. Gdje otići? Mi smo obišli 5 slastičarnica u Zagrebu koje nude krafne, a o čijim se krafnama ne prestaje pričati ovih dana. Jesu li stvarno tako dobre kako svi kažu?

Krajem siječnja krene svake godine ludnica za krafnama. Iznimka nije bila ni ova godina i već se nekoliko tjedna priča o njima. Kao veliki ljubitelji slatkog, nismo mogli propustiti priliku i ne isprobati koju krafnu. Pitanje je bilo samo gdje otići. Odlučiti se za samo jedno mjesto nije bilo tako lako pa smo ih obišli čak nekoliko. Točnije, pet lokacija u Zagrebu s krafnama o kojima se ove godine najviše priča. Krafne s ovih lokacija uvijek budu na listama preporuka i čini se da su mjesta gdje su najbolje krafne. Koliko je to točno? Kakve su cijene? Ponuda? Isplati li se otići? I koja je lokacija najbolja? Krenuli smo u obilazak i ovo su naši dojmovi o najpopularnijim krafnama ove godine.

Bekeraj

Krafne - 19

Krenuli smo s pekarnicom Bekeraj. Sasvim se slučajno našla kao prva na našoj listi i podigla je ljestvicu za ostale. Nisu imali toliki izbor kao neki drugi, ali je krafna koju smo uzeli bila jako fina. Naš je izbor ovog puta pao na okus Ferrero, a ono što nas je kao velike ljubitelje slatkog oduševilo je da je punjenja bilo PUNO. Čokolada s komadićima lješnjaka je bila raspoređena po cijeloj krafni, što je veliki plus. Ovdje se prodaju sourdough krafne, tj. krafne od kiselog tijesta pa je i tijesto malo drugačije od standardnog. Drugačije u pozitivnom smislu. Osim Ferrera, imali su i krafne od pekmeza od marelice, od pistacije, cheescake s višnjom, okus vanilije, kao i pekmez od maline. Tijesto je bilo tako mekano i gusto, a sama je krafna dosta velika! Nema šanse da bi mogli pojesti dvije. Cijena joj je bila 2.40 eura.

Orijent

Krafne - 9

Sljedeća destinacija: Orijent. Kada smo vidjeli da imaju „premium“ krafne s nekim neobičnim okusima, znali smo da moramo jednu takvu probati. Osim „premium“ okusa, imaju i obične krafne s marmeladom od marelice. Izbor je pao na okus bijela čokolada-kokos. Izgledala je lijepo i nećemo reći da nije bila fina, jer je bila, ali nakon Bekeraja, ostali smo pomalo razočarani. Okusom je podsjećala više na običnu krafnu iz nekog lanca pekarnica, nego „premium“ krafnu. Punjenja je bilo po sredini, ako se nas pita – premalo. Iako ovo nije loša krafna, fina je, ali ne zaslužuje biti na listi preporuka. Za cijenu od 2.70 eura, očekivali smo više. Obične krafne ovdje pak koštaju 1.60 eura i bolja su opcija od „premium“ okusa. Pa ako ideš u Orijent, biraj obične krafne – ili još bolje, kolače.

Meet Mia

Krafne

Idemo dalje! Nema stajanja – treća krafna. Dapače, morali smo uzeti malu pauzu. Kada smo došli u Meet Mia pred pult s krafnama, znali smo da nam novčanik neće biti sretan. Toliko wow izbora da si nismo mogli pomoći i isprobati samo jedan okus. Cijene krafni se ovdje kreću s obzirom na to koji okus uzimaš. Naš je izbor pao na tiramisu i malina – bijela čokolada. U Meet Mia ćeš pronaći jako puno različitih okusa, a iako imaju i one standardne od pekmeza ili čokolade, imaju i jako puno neobičnih okusa, kao ova dva koja smo i isprobali. Toliko su zanimljivi okusi kakve nikad nisi vidjela da ćeš se htjeti vratiti opet. Čini se da je naš izbor bio dobar izbor jer su obje krafne bile prefine. Ono što nam se svidjelo je i da nisu bile toliko slatke – jesmo li slučajno uzeli dva okusa koja nisu preslatka ili su sve takve, ne znamo. No, to što nisu preslatke odlično paše. Cijena tiramisu krafne je bila 2.70 eura, a maline i bijele čokolade 2.90 eura. Iako malo skuplje, preporučujemo kao mjesto gdje ćeš se otići počastiti!

Magnolia

Krafne - 5

Sljedeća lokacija: Magnolia. Kada smo vidjeli da imaju okus pistacija-malina, nismo morali previše razmišljati koju ćemo krafnu isprobati. To je bilo to, ljubav na prvi zalogaj. Mekana i sočna krafna, podsjetila nas je na ranije isprobanu iz Bekeraja, za koju smo mislili da ju ništa neće moći dostići. Kada smo vidjeli da i Magnolia radi svoje krafne od kiselog tijesta, bilo nam je sve jasno. Punjenja je bilo puno, toliko da je završilo i na majici, ali u ovom ćemo slučaju to shvatiti kao plus. Taman je bila slatka, ne previše niti premalo. Ono što je veliki plus je i da je ovo najjeftinija krafna koju smo probali. Cijena joj je bila 2 eura, što iako je puno za krafnu, s obzirom na cijene na ostalim lokacijama, ovo je najbolja do sada. Ne možemo ovoj krafni dati ništa osim 10/10.

Proof 33

Krafne - 17

Za kraj, posljednja lokacija na koju smo otišli je Proof 33. Ovo je još relativno novo mjesto u gradu, ali je odmah postalo i ultra popularno. Sada u „sezoni krafni“ imaju i neke nove, neobičnije i nesvakidašnje okuse. Morali smo i njih posjetiti jer su njihove krafne na glasu kao jako dobre i prodaju se kao lude! Ni u Proofu 33 ne nedostaje izbora. Od svih okusa koje imaju, izbor je pao na mango-marakuja te novi okus koji imaju apple Jack (+18 krafna). Jesu li fine? Jesu! Cijene ovdje također variraju od okusa do okusa tako da smo ove platili 2.60 eura i 2.70 eura. Po tome su u rangu skupljih krafni. Malo smo se razočarali s količinom punjenja jer ga baš i nije bilo previše, ali imaj na umu i da su ove krafne malo manje od ostalih koje smo probali. Točnije, ovo je bila lokacija s najmanjim krafnama. Tijesto je bilo fino, ali s obzirom da nismo fensi gurmani, morat ćemo priznati kako ćemo u budućnosti radije otići negdje gdje ćemo dobiti veću krafnu s više punjenja.

Zaključak

Sve su ove krafne bile malo skuplje nego obične krafne iz pekarnica ili dućana, ali i okusi koje su imali su bili posebni i nešto što drugdje ne možeš pronaći. To nisu krafne koje ćeš jesti svaki dan, ali neka od ovih mjesta mogu biti destinacije gdje ćeš se otići počastiti u sljedećim tjednima. Neke su opravdale hype i sigurno ćemo se vratiti po još koju, a neke baš i nisu. Imaj na umu da svatko voli drugačije stvari pa se možda tvoje mišljenje neće slagati s našim. Za nas je savršena krafna ona koja je mekana i sočna, s dovoljno punjenja da ga imamo u više od dva griza, a uvijek smo i za to da sama krafna bude što je veća moguća. Izgled nam s druge strane nije toliko bitan jer svi znamo da je bitnije ono što je unutra nego ono izvana!

Finalna preporuka:

Mjesto s najboljim izborom okusa: Meet Mia
Mjesto s najvećom krafnom: Bekeraj
Mjesto s najviše punjenja: Magnolia
Mjesto s najviše fensi krafnama: Proof 33
Mjesto na kojem je bolje pojesti kolač nego krafnu: Orijent

krafne ponuda krafni 2024 Zagreb najpopularnija mjesta za krafne izvještaj preporuke top lokacije s krafnama budi in uz teen

Još vijesti