Sendvič u kasne noćne sate

Jesi li ikada razmišljala o hrani koja može uzrokovati debljanje, iako toga možda nisi svjesna? Ponekad se čini da biramo zdrave opcije, ali često skrivene kalorije, šećeri i masti mogu imati suprotan učinak.

Menstrualni grčevi Hrana koja pomaže kod menstrualnih bolova: 6 namirnica koje će ti umirit grčeve u one dane

Iako su mnoge od ovih namirnica izrazito zdrave, njihov utjecaj na našu težinu može biti izrazito nepovoljan, stoga važno je da reduciraš njihovu konzumaciju. Ovo ne znači da ih moraš kompletno izbaciti iz prehrane, ali moraš voditi brigu o količini unosa kada ih konzumiraš.

1. Hrana bez masti ili s niskim udjelom masti
Hrana bez masti ili s niskim udjelom masti često je prvi izbor kada želimo jesti nešto slatko, ali označenost kao „bez masti" može zavarati. Ti proizvodi često sadrže više šećera kako bi nadoknadili nedostatak okusa uzrokovan manjkom masti. Dakle, umjesto da se fokusiraš samo na oznaku „bez masti", bolje je provjeriti sastojke kako bi vidjela koliko zapravo šećera sadrže. Pravi izbor može biti odabrati manje obrađene opcije ili čak eksperimentirati s pripremom kod kuće, kontrolirajući sastojke i količinu šećera.


2. Jogurt
Što se tiče jogurta, čak i onaj označen kao „bez masti" može kriti dodane količine šećera. Umjesto toga, razmisli o odabiru običnog grčkog jogurta koji ima visok udio proteina i kalcija. Dodaj voće ili malo meda kako bi postigla savršen okus. Također, obrati pažnju na deklaraciju kako bi izbjegla nepotrebne dodane šećere.

3. Peciva
Iako su ukusna i niskokalorična, mogu uzrokovati brzu pojavu gladi zbog brze probave jednostavnih ugljikohidrata. Ako voliš peciva, razmotri opciju od cjelovitog zrna. Oni pružaju dulji osjećaj sitosti i manje iznenadne skokove šećera u krvi. I nemoj se bojati smanjiti porciju, ponekad je pola dovoljno.

via GIPHY

4. Crveno meso
Crveno meso, poput pršuta ili steakova, može biti ukusno, ali prekomjerna konzumacija prerađenog ili crvenog mesa može dovesti do neželjenog dobivanja težine. Razmisli o uvođenju raznolikosti u prehranu s drugim izvorima proteina poput piletine, ribe ili mahunarki.

5. Riba
Pržena riba može ugroziti koristi koje inače dobivamo iz ribe. Unatoč zdravim masnim kiselinama, prženje dodaje više kalorija i nezdravih masti. Radije biraj alternative poput pečenja, grilanja ili kuhanja kako bi sačuvala nutritivnu vrijednost ribe.

via GIPHY

6. Biljni mliječni proizvodi
Biljni mliječni proizvodi, poput onih od indijskih oraščića ili badema, mogu biti ukusna zamjena za mlijeko, ali pripazi na dodani šećer. Odaberi one bez dodatog šećera ili isprobaj različite marke kako bi pronašla onu koja ti najviše odgovara.

7. Orašasti plodovi, avokado, maslinovo ulje
Što se tiče orašastih plodova, avokada i maslinovog ulja, ove zdrave masti su važne za tvoje zdravlje, ali konzumiraj ih umjereno zbog visokog sadržaja kalorija. Orašasti plodovi su bogati hranjivim tvarima, ali ograniči unos na preporučene porcije kako bi održala ravnotežu.

Jaje na oko Što jesti za doručak, a što ne? 7 stvari koje nisu dobre za doručak i 7 odličnih ideja za doručak

 

 

 

 

Hrana hrana koja deblja debljanje namirnice koje debljaju

Još vijesti