Mladi par u svađi

Kako se dečki i cure često puta ne razumiju, psiholozi sa Sveučilišta u Milanu proveli su istraživanje na tu temu i došli do interesantnih otkrića.

Ako imate problema u komunikaciji sa svojim dečkom, ako mu pišete duge tekstualne poruke o tome kako ste osjećate ili pokušavate razgovarati uživo, a on Vas i dalje ne razumije – onda biste trebale pokušati s jednim trikom. Iskušajte jednostavno emojije. Ako ste tužne, pošaljite mu emotikon koji plače, ako ste bijesne – pošaljite mu prikladan emoji, jer on će to puno bolje razumjeti, nego vaše razne izraze lica koje radite dok mu nešto objašnjavate. 

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Journal of behavioral science je otkrila da su muškarci skloniji izražavanju emocija putem emojija za razliku od žena koje mogu bolje razumjeti izraze lica i protumačiti kako se osoba osjeća.

U procesu istraživanja sudjelovalo je 96 studentica i studenata koje su znanstvenici zamolili da nakratko pogledaju fotografije muškaraca i žena s različitim izraza lica: od sretnih ili iznenađenih pa sve do ljutitih ili zgroženih. Ispitivanje je zatim ponovljeno korištenjem slika emotikona.

Rezultati su pokazali da su muškarci mnogo bolji u prosuđivanju emotikona, nego u prosuđivanjima izgleda lica i pogađanjima što ona znače, posebice kada su u pitanju negativni osjećaji poput ljutnje, tuge ili gađenja. Curama je s druge strane bilo lako procijeniti nečije osjećaje po izrazu lica.

Znanstvenici su zaključili kako muškarci više vole digitalne slike jer su manje dvosmislene od stvarnih pa im to olakšava ispravno tumačenje.

emotikoni emojiji komunikacija između muškaraca i žena muškarci ne razumiju izraze lica muškarci razumiju emotikone izražavanje emocija putem emojija muškarci razumiju bolje emojije

Još vijesti