Dnevnik Pauline P. - 2

Dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca 'Dnevnik Pauline P.' nastao prema istoimenom romanu autorice Sanje Polak u kino prikazivanje diljem Hrvatske kreće 23. ožujka.

Naslanjajući se na predložak poznate školske lektire, film na topao i duhovit način progovara o svakodnevnim obiteljskim i školskim zgodama samouvjerene, ali promišljene i emotivne djevojčice Pauline iz 3c razreda, čiji je dnevnik bogat neuobičajeno zrelim kritičkim osvrtima na stvarnost, ali i maštarijama koje sugeriraju da je u njezinom dječjem mikrokozmosu apsolutno sve moguće.
U novom ruhu, kao vedru obiteljsku komediju s elementima humora i fantastike, film Dnevnik Pauline P. je dobio temeljem pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za gledanje u kinima u sklopu nastave medijske kulture u osnovnim školama.
U tu svrhu, kao obrazovno i pedagoško sredstvo u nastavnom procesu, pripremljen je i metodički priručnik autorice Sanje Polak, koncipiran kao skup odgojno-kreativnih prijedloga u izvođenju nastavnog sata namijenjenog analizi ovog lektirnog djela.

Dnevnik Pauline P. - 1

Kroz niz misaonih, situacijskih te praktičnih pitanja i zadataka priručnik učenike suptilno izlaže kritičkom razmišljanju i procesu formiranja zdrave argumentacije na temelju pažljivo pogledanih scena. Osim analize uzročno-posljedičnih veza, odnosa između likova, njihovih razmišljanja i akcija, kroz interaktivne vježbe i igre doprinosi medijskom opismenjavanju i spoznaji o filmskom jeziku, izražajnim sredstvima i perspektivama u sedmoj umjetnosti. Projekcija i analiza filma umjesto klasične obrade književnog djela motivirati će učenike na aktivnije sudjelovanje u nastavi pri čemu će naučiti sadržajno razlučiti filmsku adaptaciju i spoznati da filmovi ne služe isključivo razonodi, a

Dnevnik Pauline P. - 3

Dnevnik Pauline P. još godinama će ostati klasik koji zabavlja i poučava zrelosti te umanjuje strah od odrastanja. Naslovnu ulogu Pauline P. u filmu igra Katja Matković, a u dječjim ulogama pojavljuju se još Aria Dunda, Ramona Ivanda, Tom Rushaidat, Jakov Švarc i Darin Pavišić.
Ostale glavne uloge tumače Igor Kovač, Judita Franković Brdar i Borko Perić, a nastupaju i Iskra Jirsak, Ksenija Marinković, Vinko Kraljević, Dražen Kühn, Slavica Knežević, Nikša Butijer, Areta Ćurković, Anđelko Petric, Ljiljana Bogojević, Luka Petrušić, Draško Zidar, Alen Šalinović, Dušan Gojić, Helena Buljan.
 

film dnevnik pauline p kino najava

Još vijesti