Oni dani u mjesecu

Ako pričate sa svojim frendicama o tome (a vjerujemo da pričate), možda ste već zaključile kako je svaka mjesečnica drugačija.

Neke od nas imaju grčeve zbog kojih one dane u mjesecu ne mogu nikud iz kreveta, a ima i onih sretnica koje dobiju mjesečnicu i mogle bi taj isti dan pretrčati maraton. Jednima ciklus traje 25 dana, drugima preko 30.

S obzirom da smo sve tako različite, možda se pitate što bi se uopće moglo smatrati normalnom mjesečnicom i normalnim menstrualnim ciklusom.

No, ima par pojava i znakova vezanih uz vašu mjesečnicu, zbog kojih biste se mogle zapitati o svojem zdravlju i trebale razmisliti o posjeti liječniku. Krenimo redom!

1. Obilno krvarenje i veliki ugrušci

Količina krvi koja se gubi tijekom menstruacije ovisi od cure do cure. No ipak, obratite pozornost na učestalost potrebe mijenjanja dnevnih uložaka ili tampona. Ako to morate činiti svakih sat vremena, ako uz obilne mjesečnice imate još i velike krvne ugruške, vrijeme je da nešto poduzmete po tom pitanju. Zbog obilnih mjesečnica možete se osjećati umorno, iscrpljeno i imati kratak dah (što su sve simptomi anemije).

2. Menstruacija koja traje dulje od tjedan dana

Krvarenje može trajati najviše do 6 dana. Mjesečnice mogu biti svakakve u prve dvije godine nakon što smo je prvi put dobile, no nakon tog perioda stvari bi se trebale posložiti i ako odjednom imate mjesečnicu koja traje dulje od tjedan dana, vrijeme je za konzultacije s liječnikom.

3. Oskudna menstruacija

Oskudna menstruacije je ona koja traje od nekoliko sati do najviše dva dana. Ako ste tek nedavno dobile mjesečnicu i ako ste u ranome pubertetu, gdje dolazi do raznih promjena u tijelu, nema razloga za brigu ako je menstruacija oskudna. No, ako ste u već nekim odraslijoj tinejdžerskoj dobi, a prvu menstruaciju ste dobile već pred dosta godina i onda vam se događa ovako nešto, možda ne bi bilo loše provjeriti kod doktora. Možda bi bilo dobro napraviti kakve krvne pretrage da se vidi razina hormona.

4. Krvarenje između menstruacije

Neke žene oko sredine ciklusa (za vrijeme ovulacije) mogu imati blaga krvarenja, a s ovom pojavom mogu se susresti i cure koje koriste oralnu kontracepciju (odnosno antibebi pilule). Ako imate problema s hormonalnim aknama, možda muku mučite i s policističnim jajnicima pa da to i ne znate, stoga svakog mjeseca uočavate čudna krvarenja koje nisu menstruacija. Možda ne mora biti ništa strašno, ali nikad ne znate je li baš bezazleno. Stoga provjerite taj problem sa svojim liječnikom.

5. Čudni menstrualni ciklusi

Rijetko koja cura ima baš idealni menstrualni ciklus od 28 dana. Nekad nas mjesečnica može iznenaditi koji dan prije ili koji dan kasnije pa to nije nikakav razlog za uzbunu. No, ako vam ciklus traje kraće od 21 ili dulje od 35 dana, to je nešto zbog čega biste se mogle zapitati je li sve uredu. Također, ne može biti niti dobro ako vam jedan ciklus traje 22, a drugi 36 dana i ako postoje prevelika odskakanja od mjeseca do mjeseca- sve su to dobri razlozi da provjerite stvar u ginekološkoj ambulanti.

6. Mjesečnica koja nikako da dođe

Ako je prošlo neko vrijeme, a vi niste dobile mjesečnicu: postoji nekoliko razloga. Možda je to sve posljedica naglog dobitka ili gubitka na težini, možda ste profesionalna sportašica pa je prekomjerno treniranje uzrokovalo takvo stanje. Možemo pretpostaviti da ste pod stresom i vaše tijelo prolazi kroz hormonalni disbalans, a možda ne bi bilo loše i da kupite test za trudnoću, ako ste imale spolne odnose bez zaštite.

7. Svaka druga neobična promjena

Navikle ste na menstrualni ciklus od 25 dana, a od sad se odjednom to sve „pošemerilo“ ili niste imale nikad grčeve za vrijeme onih dana u mjesecu, a posljednjih par mjeseci ste se počele savijati od bolova. Slušajte vašu intuiciju, ako vidite neke neuobičajene promjene i ako slutite da nešto nije u redu, čemu se mučiti i tražiti simptome i potencijalne uzroke na internetu, kad se uvijek možete obratiti ginekolozima.

 

znakovi da s mjesečnicom nije sve ok čudne mjesečnice kada se zbog mjesečnice javiti ginekologu mjesečnica menstruacija nepravilna mjesečnica čudna mjesečnica znakovi za uzbunu zbog mjesečnice javiti se ginekologu

Još vijesti