Važno je voljeti sebe u svakom obliku, ističe Mateja

Na njezinome je Instagram profilu sada skoro 17 tisuća pratitelja, a kada su počeli njezini problemi s prehranom, prejedanjem i nezadovoljstvom, osjećala se kao da je sama na svijetu. Mateja Klemenčić Klicper autorica je knjige „Fitness i napolitanke“ naizgled nespojivog dua, imajući na umu „fitness“ industriju koja „dozvoljava“ samo proteinske čokoladice, no Mateja je odlučila dati svoj glas svojim najdražim keksima.

„Uvijek postoji nezadovoljstvo sobom. Mi žene to često radimo kroz tijelo“

Matejina je priča počela još u tinejdžerskoj dobi, nekoliko se godina borila s poremećajima u prehrani pa i opsesijom zdravim načinom života. Znala je da joj treba pomoć, no teško je do nje dolazila. Shvatila je da u Hrvatskoj ne postoji mnogo kanala gdje oni koji imaju sličan problem mogu pronaći rješenje.

Nakon što je dugo istraživala, Mateja je konačno došla do svoje dijagnoze – kompulzivnog prejedanja i ortoreksije, nezdrave opsesije zdravom hranom i fitnessom. „Uvijek postoji nezadovoljstvo sobom. Mi žene to često radimo kroz tijelo“, opisuje Mateja srž pogrešnog shvaćanja sebe i svog tijela.

„Sramila sam se svega toga što sam prolazila. Još gore je kad misliš da si jedini na svijetu s tim problemom“ ističe te dodaje da je imala jako dobar razlog za javnim govorenjem o svojoj borbi. „Kad sam bila puno bolje sa sobom – nakon oporavka – odlučila sam to podijeliti javno. Nije mi bilo lako, ali sam cijelo vrijeme imala viziju svoje prošle 'ja' u glavi i što bi njoj trebalo da čuje“.

Izvor trenda „Usporedivitis“, termina koji je Mateja opisala u jednom od svojih bologova, svakako je začet tijekom brojnih pregledavanja objava na društvenim mrežama gdje se upijaju „savršene“ fotografije i na njima obline, širine i debljine. Premda su joj u početku bili odmagalo na njezinom putu, sada su mediji Matejino pomagalo kako bi došla do svoje publike.

„Ja sam društvene mreže okrenula u svoju korist. Ali i ja ponekad i dalje upadnem u zamku uspoređivanja. One su napravljene tako da vidiš samo najbolje trenutke nečijeg života i u onome trenu kad si ti sam sa sobom loše, otvoriš društvene mreže – BOOM! 'Što sa mnom ne valja, svima je drugima bolje?!'. Iako znamo da nije tako“, zaključuje Mateja i dodaje kako do toga ne bi dolazilo kada bi društvene mreže dolazile s priručnikom za korištenje.

 

Prošle godine u rujnu svoju je priču Mateja odlučila objediniti u knjigu „Fitness i napolitanke“. U njoj je ispričala svoju perspektivu i uz brojne savjete i vježbe dala je dodatni doprinos vlastitim ilustracijama jer se crtanjem bavi oduvijek i sretna je što je svoju kreativnost iskoristila u kreiranju sadržaja.

„Voli sebe u bilo kojem obliku tijela”

Njezinim su angažmanom teme pogrešnog shvaćanja fitnessa i (pre) opretećenost „zdravim“ životom u medijima postale vidljive. Društvena nas stvarnost „bombardira“ idealnom slikom tijela i, kako Mateja kaže, živimo u budućnosti – „Kada napravim nešto bit ću…“, zato joj je važno da bude protuteža medijima glavne struje, iako i ona, ističe, ponekad upadne u zamku medijske agende savršenosti.

Također, realno pristupa svojoj publici i ne želi da se njezina poruka ima krivi predznak u odnošenju prema sebi. „Ne volim pričati o tome kao da je moguće voljeti sve na sebi, jer znam da je to nemoguće. Voli sebe u bilo kojem obliku tijela“, zaključuje Mateja.

Važno je voljeti sebe u svakom obliku, ističe Mateja

 

fitness i napolitanke Mateja Klemenčić Klicper zdrav odnos prema tijelu kako voljeti sebe sheesh

Još vijesti