Bolovi u trbuhu

Svima se može dogoditi da dobiju mengu i bude im najobilnija i najbolnija baš onaj dan kada imaju neki bitan događaj poput maturalne večeri ili sestričninog vjenčanja. Nekoliko stvari možeš napraviti koje će ti pomoći i olakšati situaciju.

Svi nam se nekada dogodilo da nam menga dođe baš onda kada ne treba. Samo da je došla jedan dan kasnije sve bi bilo dobro, ali ti je odlučila uništiti taj jedan dan kojem se toliko veseliš. Maturalnu večer želiš provesti bez grčeva, nadutosti koja zna doći s menstruacijom ili bez razmišljanja je li ti procurila. Nažalost, kada dođe, ne možeš ju odgoditi, ali možeš pokušati sebi olakšati najbolje što možeš, piše Seventeen. Postoji nekoliko savjeta koji će ti pomoći i osigurati da ti večer prođe što bolje i da što manje misliš na mengu.

1.Pij puno vode
Prvo i najvažnije, nešto što će ti biti bez problema za odraditi je da paziš da piješ puno vode. Ovo će ti pomoći smanjiti mogućnost da budeš napuhnuta i da ti zbog toga haljina ne stoji onako kako bi trebala. Nadutost je nešto što je normalno za prve dane menstruacije. Osim vode, popij i čaj od mente ili đumbira, ovo isto pomaže kod nadutosti, ali i grčeva.

2.Napravi si vruću kupku
Prije nego što ideš i prije nego se kreneš spremati, uzmi si malo vremena i napravi vruću kupku. Idealno ako imaš kadu, a ne tuš kabinu! Baci bombu za kupanje ili napravi običnu kupku i legni. Bitno je samo da je vruća. To će pomoći smanjiti simptome PMS-a. Opustit će ti tijelo i smanjiti bol i grčeve koji se mogu pojaviti. Ako nemaš kadu, možeš umjesto kupke napraviti tople obloge koje ćeš staviti na trbuh.

3.Nemoj taj dan piti kavu
Ona ti neće pomoći u ovoj situaciji. Može ti pojačati glavobolju i učiniti te nervoznijom zbog cijele situacije koja ti se događa. Osim toga, kava može pomoći da se osjećaš napuhnuto i više nego što već jesi i pojačati bolove u trbuhu. Ništa od toga ti ne treba na neki ovako veliki i bitan dan.

4.Izbjegavaj jako slanu i jako slatku hranu
Taj dan prije nego ideš na maturalnu izbjegavaj doma hranu koja je jako slana ili slatkiše. Slano će te napuhnuti i osjećat ćeš se poput balona, a slatko može napraviti kaos u tome kako se osjećaš. Najbolje je pokušati jesti što zdravije taj dan. Iako će ti slatkiši pomoći da se trenutno osjećaš bolje, kasnije može samo dovesti do toga da se osjećaš još 100 puta gore.

5.Ponesi sa sobom tablete za bolove
Nikako nemoj zaboraviti u torbicu ubaciti jednu ili dvije tablete protiv bolova. Neka budu tu za slučaj da ti postane loše i da te krenu jako napadati grčevi u trbuhu. Samo nemoj pretjerati i uzimati tablete prečesto. Ako je baš jako loše, razmak između dvije bi trebao biti oko 6-8 sati i bitno je da si nešto pojedeš prije nego ih uzimaš.

6.Dvostruka zaštita
Kada je u pitanju zaštita, sve ovisi o tome kakvu nosiš haljinu. Ako je neka jako uska i tanak materijal, vidjet će se da imaš veliki uložak, ali ako ti se haljina blago širi od struka prema dolje, možeš napraviti dvostruku zaštitu. Jedna je cura pokazala kako stavi dva uloška da bi spriječila da joj išta procuri. Kako to napravi, pogledaj OVDJE. Isto tako, neke cure znaju staviti i tampon i uložak istovremeno da bi se osjećale što sigurnije. To je najviše što možeš napraviti. Najbolje je ipak ponesti sa sobom tampone ili uloške i svako toliko ići promijeniti. Potrošit ćeš ih više nego inače, ali ćeš se barem osjećati sigurno i čisto.

menga menstruacija Maturalna večer smanjiti grčeve smanjiti nadutost popraviti raspoloženje

Još vijesti