Kašnjenje mjesečnice

U prosjeku menstrualni ciklus traje 28 dana, no isto je tako sasvim uredu ako vam je ciklus nekoliko dana dulji od navedenog pa vam od mjesečnice do mjesečnice prođe 35 dana.

No što ako je prošlo i više od 35 dana, a vaše mjesečnice nikako nema. Kada curama kasni mjesečnica, odmah onako na prvu nam na pamet pada trudnoća.

Drugo stanje jedan je od mogućih uzročnika izostanka mjesečnice, ali što kada ta opcija nikako ne dolazi u obzir?

Koji sve drugi čimbenici mogu utjecati na menstrualni ciklus i uzrokovati kašnjenje mjesečnice? Saznajmo u nastavku!

1. Stres

Stres nije nešto što ima isključivo loš utjecaj na vaše mentalno zdravlje, već može biti itekako loš i po fizičko. Osim što uzrokuje poremećaje spavanja, glavobolje i slične tegobe, stres može itekako uzrokovati kašnjenje menstruacije. Jeste li u posljednje vrijeme bile u stresu zbog ispita u školi, jeste li se nervirale zbog prijatelja, dečka, obitelji? Sve su to sitnice kojima niste pridodavale značaja, ali vaše tijelo očito jest. Naime, stres utječe na hipofizu, a ta žlijezda regulira hormone koji stimuliraju naše jajnike. Stoga, pokušajte primijeniti tehnike opuštanja i promijeniti način razmišljanja ili izbjeći situacije koje vam izazivaju stres.

2. Problemi s tjelesnom težinom

Život s niskom ili previsokom tjelesnom težinom može uzrokovati nepravilnosti menstrualnog ciklusa. Pretilost utječe na regulaciju estrogena i progesterona te može biti povezana s izostankom menstruacije. Isto tako, gubitak težine i anoreksija znači da u tijelu možda nedostaje masti i drugih hranjivih tvari te da organizam jednostavno ne može proizvoditi hormone na način na koje bi trebao.

3. Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika, kao što i iz samog naziva možete zaključiti, karakteriziraju jajnici s brojnih cistama. Mnoge cure ni ne znaju da imaju taj problem, a upravo su policistični jajnici krivac za neredoviti menstrualni ciklus. Naime, kod ovog sindroma, obično nema ovulacije pa su zato i menstrualni ciklusi svakakvi. Ako imate problema s pojavom akni i prištića, pojavom dlačica na neuobičajenim mjestima ili rastom trbuha iz neobjašnjivog razloga, možda upravo patite od tog sindroma. No, svih ćete se nedoumica riješiti jednim posjetom ginekološkoj ordinaciji.

4. Problemi sa štitnjačom ili neke druge kronične bolesti

Vaša štitna žlijezda odgovorna je za rad vašeg metabolizma. Abnormalnosti u radu štitnjače mogu utjecati na menstrualni ciklus. Neuravnoteženi hormoni štitnjače dovode do neredovitih mjesečnica. Osim štitnjače, krivac za kašnjenje menstruacije mogu biti i neke druge bolesti poput dijabetesa ili celijakije, koja izaziva upalne procese u tankom crijevu, a što može dovesti do smanjene apsorpcije nutrijenata.

5. Uzimanje lijekova

Ima lijekova koji mogu uzrokovati kašnjenje menstruacije, poput primjerice antidepresiva, antipsihotika, lijekova za štitnjaču i kortikosteroida. Isto tako, ako uzimate kontracepcijske tablete, one mogu promijeniti redovitost vašeg menstrualnog ciklusa.

6. Intenzivno vježbanje

Menstrualni ciklus može stati, ako pretjerujete s vježbanjem. S takvim se situacijama mogu susresti aktivne i profesionalne sportašice ili cure koje su se možda toliko zaljubile u određene tjelesne aktivnosti da su izgubile mjeru i pretjerale s iscrpljivanjem tijela. Ta neumjerenost može stvoriti opterećenje na nadbubrežne žlijezde, hipofizu i štitnjaču te stvoriti pravi disbalans u hormonima.

7. Promjena bioritma

Koliko god dosadno zvučalo, ali naša tijela vole rutinu. Jeste li iz nekog razloga u posljednje vrijeme bile dugo budne noćima i bez potrebnog sna, jeste li išle na neka duga putovanja na kojima ste mijenjali vremenske zone i klimu? Sve to može biti uzrokom izostanka mjesečnice.

Što napraviti?

Možda se i same upravo nalazite u situaciji da čekate mjesečnicu koje nikako nema, možda ste primijetile i same kako vam posljednjih mjeseci menstrualni ciklusi sve dulji i dulji. Možda je samo nešto bezazleno, poput stresa, ali nikad ne znate – možda je i nešto ozbiljnije u pitanju. Kako ne biste tapkale u mraku neznanja i nagađanja, uvijek možete zakazati termin u ginekološkoj ordinaciji i tamo riješiti sve nedoumice. 

 

kašnjenje menstruacije kašnjenje mjesečnice zašto menstruacija kasni zašto menstruacija još nije stigla sindrom policističnih jajnika stres i kašnjenje menstruacije tjelesna težina i menstruacija

Još vijesti