Plakat kampanje

Svake godine 1. prosinca u svijetu se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, kao međunarodni dan usmjeren globalnom zdravlju.

Tada se države, zdravstveni radnici, mediji i mnogi drugi udružuju u kampanji oko određenih tema povezanih s prevencijom zaraze HIV-om i AIDS-a.

Udruga HUHIV ( Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa) i ove godine provodi nacionalnu kampanju povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a.

Dugogodišnje iskustvo rada u zajednici, uz prilagođavanje potrebama mladih u Hrvatskoj, upućuje da je o HIV/AIDS-u najbolje educirati i razgovarati u kontekstu zaštite spolnog zdravlja odnosno objedinjujući prevenciju svih učestalih spolno prenosivih infekcija.

Tijekom mjesec dana, počevši od polovice studenoga, promotivni materijali kampanje „Volim zdravlje“ istaknut će se na oglasnim mjestima na fakultetima, studentskim domovima i zdravstvenim ustanovama kao i internetu i društvenim mrežama uz interaktivne aktivnosti te suradnju s institucijama, civilnim društvom, školama i fakultetima diljem Hrvatske.

Plakat

Očuvanje spolnog zdravlja predstavlja prioritet, jer porast broja oboljelih od spolno prenosivih infekcija i drugi problemi povezani sa spolnim i reproduktivnim zdravljem mogu značajno utjecati na kvalitetu života osoba i društva, napominju iz Udruge HUHIV.

Neprepoznate i neliječene spolno prenosive infekcije često su bez simptoma i izazivaju dugoročne i ozbiljne zdravstvene posljedice kod oboljele osobe (od karcinoma, imunokompromitiranih stanja, do neplodnosti i drugih komplikacija), ali i povećavaju rizik za nesvjesno širenje na druge osobe. Činjenica je da se većina spolno prenosivih bolesti u današnje vrijeme uspješno liječi, a neke se mogu prevenirati cijepljenjem, odgovornim ponašanjem ili pravovremenim testiranjem.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeno je kako će se testiranja na HIV provoditi i ove godine, svakim radnim danom, od 21. do 25. studenoga, od 15 do 19 sati, na adresi Rockefellerova 12, u Zagrebu.

Testirati se mogu punoljetne osobe, dok se maloljetnici mogu testirati samo uz pratnju i suglasnost svojih roditelja ili skrbnika

spolno prenosive bolesti HIV AIDS testiranje na spolno prenosive bolesti volim zdravlje

Još vijesti