Slika nije pronađena

Seks je normalan dio života svake psihički i fizički zdrave osobe, no dobro razmislite vrijedi li riskirati životnu sreću i mladenačku bezbrižnost i ne razmišljati o zaštiti/kontracepciji. Nažalost, to vas može koštati neželjene trudnoće, spolno prenosivih bolesti i još mnogo toga što nikako niste željeli. Sve se to vrlo lako može dogoditi, ukoliko ste neoprezni ili nedovoljno informirani. Kako se to vama nikada ne bi dogodilo, Teen385 donosi vam 5 situacija u kojima je neophodno biti hladne glave.

1. PRVI PUT

12% djevojaka, i 15% mladića za prvog seksa ne koristi zaštitu. Jedan od razloga je to, da se im se seks prvi put dogodio doista spontano, te su se oboje našli nepripremljeni. Stoga, da se to tebi ne bi dogodilo, bez obzira jesi li cura ili dečko, imaj u novčaniku/torbici paketić prezervativa, jer nikad ne znaš kad će ti zatrebati. Mogućnost začeća već kod prvog puta je moguća kao i kod 3. i 100. puta.

2. AIDS

Lijek za AIDS nažalost još uvijek nije pronađen, stoga uvijek postoji rizik od zaraze. Pogotovo ako ne poznajete dovoljno osobu s kojom ste stupili u spolni odnos, rizik je još veći. DJEVOJKE: Bez obzira koristite li kontracepcijske pilule, flastere ili neko treće kontracepcijsko sredstvo, ako ulazite u spolni odnos s osobom koju dovoljno ne poznajete, obavezno koristite i prezervativ.

3. MALOLJETNIČKA TRUDNOĆA

Problem maloljetničke trudnoće i maloljetnih majki sve je prisutniji u svijetu i kod nas. Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tijekom 2005. godine, zabilježena su 1865 poroda i još 400 legalno induciranih prekida trudnoće kod djevojaka u dobi od 14 do 19 godina. To su doista strašne statistike, a trudnoća ti može doista poremetiti mnoge životne planove. Ostavi majčinstvo ipak za neko drugo zrelije razdoblje u svome životu.

4. OSTALE SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

Još je mnogo bolesti, koje se prenose spolnim odnosom, npr.:

GENITALNI HERPES - neuništivi virus

GONOREJA - pritajena opasnost

HPV - uzročnik raka

KANDIDIJAZA - česta neugoda

KLAMIDIJA - tihi neprijatelj plodnosti

SIFILIS - od čira do ludila

TRIHOMONIJAZA - prijetnja trudnoći

Mnogi misle kako su te bolesti iščezle, no nažalost, nije ni približno tako. Ne zaboravi da te ove bolesti mogu pratiti i ostatak života, ako sada ne pripaziš.

5. JEDNAKA ODGOVORNOST ZA OBOJE

Ti koristiš kontracepcijske pilule, pa onda on ne mora koristiti ništa. On koristi prezervativ, pa si onda ti mirna. KRIVO! Oboje ste u tome, stoga oboje imate svoju zadaću. On mora uvijek koristiti prezervativ, a ti ako i ne koristiš nijedno kontracepcijsko sredstvo, točno pripazi na plodne i neplodne dane u mjesecu. Tako ćete oboje biti sigurni i do slijedeće mjesečnice nećete živjeti pod stresom.

Napisala: Mirta Combaj

seks Spolni odnos Zaštita kondomi Kontracepcijske pilule AIDS

Još vijesti