Slika nije pronađena

Koliko smo zapravo upoznati sa svojim spolnim zdravljem i koliko otvoreno o njemu razgovaramo? Kako ga zaštititi i koje posljedice nosi nebriga o spolnom zdravlju na naše opće zdravlje? I na kraju, gdje se i na koji način možemo više o svemu informirati?

Još 2010. godine World Association for Sexual Health (WAS), globalna organizacija koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, pozvao je da se svakog 4. rujna obilježava Svjetski dan spolnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj temi. Prvi Svjetski dan spolnog zdravlja najavljen je upečatljivom temom „Pričajmo o tome!“ (engl. „Let's talk about it!“), koja je označila početak višegodišnje kampanje razbijanja straha i tabua vezanih uz teme o spolnom zdravlju.

Ove se godine u Hrvatskoj obilježavanje Svjetskog dana spolnog zdravlja provodi putem kampanje „Nema maženja bez paženja“, u sklopu poučnog projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Živjeti zdravo. Cilj je obilježavanja skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera. U sklopu obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja, taj će dan stručnjaci HZJZ-a biti dostupni građanima od 11 do 14 sati u digitalnom savjetovalištu na društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo i odgovarati na sva pitanja u vezi sa spolnim zdravljem. Ovoj online inicijativi pridružit će se i mnogobrojne osobe iz javnog i društvenog života te na taj način podržati Svjetski dan spolnog zdravlja. „Unatoč velikim naprecima suvremenog društva, spolno zdravlje i danas se često smatra tabu-temom. Tu činjenicu želimo promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o spolnom zdravlju. Zato pozivamo sve građane da nam se 4. rujna pridruže u obilježavanju Svjetskog dana spolnog zdravlja na društvenim kanalima projekta Živjeti zdravo te, ako već nisu, da počnu voditi brigu o svojem spolnom zdravlju i zdravlju partnera“, izjavio je Davor Plažanin, dr. med., spec. epidemiologije, voditelj podelementa Spolno zdravlje u sklopu elementa Zdravstveno obrazovanje projekta Živjeti zdravo.
Istog dana bit će predstavljena džepna knjižica „Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!“, koja će biti dostupna i online. U njoj su kroz 101 pitanje i odgovor stručnjaci iz HZJZ-a na jasan, kratak i zabavan, no prije svega informativan način pristupili odgovaranju na najčešća pitanja o spolnom zdravlju.

Svakako valja pročitati i koje su najčešće zablude o spolno prenosivim bolestima (SPB):
1. Ako sam jednom imao/la SPB, više ga ne mogu dobiti.
Činjenica: Neke spolne bolesti ostavljaju trajni imunitet i u tom je slučaju ova izjava istinita, ali većina SPB-a ne stvara imunitet. Zato je u većini slučajeva moguće ponovno se zaraziti istim SPB-om.
2. Koristim dva kondoma odjednom za dodatnu zaštitu.
Činjenica: Dvostruki kondom ne pruža dvostruku zaštitu. Prilikom korištenja dvaju kondoma istodobno veća je mogućnost njihova pucanja zbog trenja, što može dovesti do neželjene trudnoće i prijenosa SPB-a.
3. SPB mogu izbjeći ako prakticiram oralni ili analni seks.
Činjenica: Bez obzira na vrstu spolnog odnosa, bio on oralni, analni ili vaginalni, može se zaraziti SPB-om.
4. Kontracepcijske tablete štite me od SPB-a.
Činjenica: Kontracepcijske tablete štite od začeća (trudnoće), ali ne od SPB-a. Njihova je namjena sprečavanje neželjene trudnoće i regulacija hormona.
5. Po izgledu mogu prepoznati osobu koja ima SPB.
Činjenica: SPB često ne izaziva nikakve simptome te zaražene osobe ne izgledaju niti se osjećaju bolesno, stoga je odgovorno spolno ponašanje iznimno važno.

O projektu Živjeti zdravo: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Cilj je projekta Živjeti zdravo unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te stvaranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovog projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto te Zdravlje i okoliš.

Foto: Promo/ Shutterstock.com - MRProduction/ Giphy

PR

Hrvatski zavod za javno zdravstvo svjetski dan spolnog zdravlja spolno prenosive bolesti nema maženja bez paženja

Još vijesti