Anksioznost

Zbog stresa, napadi anksioznosti mogu postati gori i učestaliji, ali stres nije jedini faktor koji ih pogoršava. Ima 9 loših navika koje zapravo puno nas ima, a koje nam pogoršavaju mentalno zdravlje.

Jednako kako trebaš brinuti o svom fizičkom zdravlju, trebaš brinuti i o svom mentalnom zdravlju. Ono nije ništa manje bitno. Svejedno, i dalje mnogi zanemaruju mentalno zdravlje. Ukoliko si netko tko ima problema s mentalnim zdravljem i često se osjećaš tjeskobno i uznemireno, možda su za to malo krive i neke tvoje svakodnevne navike. Neke navike koje su loše, a koje mnogi od nas imaju, mogu pogoršati tvoje mentalno zdravlje i učiniti da se osjećaš više tjeskobno. O ovim navikama vjerojatno nisi niti razmišljala kao uzrocima napada tjeskobe, a itekako pomažu u tome da se osjećaš loše. Možda je vrijeme da kreneš ovih 9 mijenjati.

1.Preskačeš obroke
Približava se ljeto i za neke to znači da će pokušati na sve moguće načine krenuti u borbu s viškom kilograma. Nema ništa loše u tome da dovedeš tijelo u što bolju formu, ali na zdrave načine, a ne izgladnjivanjem i preskakanjem obroka. Ta navika može za sobom povući hrpu drugih posljedica i za tvoje fizičko i mentalno zdravlje.

2.Piješ puno alkohola
Iako ti se čini da alkohol pomaže i da se osjećaš bolje kada ga popiješ i smanji ti se anksioznost, kako njegovo djelovanje počne popuštati, tako se počinješ osjećati sve gore. Zapravo ti se čini da ti pomaže, ali realnost je suprotna.

3.Po cijele dane sjediš i ležiš
Trebala bi se kretati, a ne po cijele dane biti u krevetu. Kada po cijele dane samo sjediš i ležiš, seliš se s kreveta na kauč i obrnuto, tvoje tijelo to osjeti i nije mu dobro. Samo ti se pogoršava tjeskoba kada se ne krećeš uopće. Trebala bi se svaki dan natjerati barem otići u šetnju.

4.Piješ puno šalica kave dnevno
Kava pogoršava anksioznost. I tu ne mislimo na jednu šalicu kave koju popiješ ujutro, već ako pretjeruješ i navika ti je svaki dan popiti po barem 4-5 kava. Tada to može itekako utjecati na tebe.

5.Pojedeš hrpu čokolade i slatkiša u danu
Šećer će na kratko vrijeme pomoći da se osjećaš bolje i da ti se smanji osjećaj tjeskobe, ali na duge staze će ovo pogoršati. S vremenom, ako redovito jedeš puno slatkog, anksioznost ti se može pogoršati i početi biti puno teža za prebroditi.

Zabrinuta djevojka Budi obzirna: 6 stvari koje nikada ne bi trebala reći nekome tko se bori s anksioznošću ili depresijom

6.Ne spavaš dovoljno
Osam sati sna tijekom noći bi bilo idealno. Kada si iz dana u dan na malo sati sna i neispavanost ti je normalno stanje, to će pojačati pojavu negativnih misli i teže ćeš se nositi s njima.

7.Ne piješ vodu kroz dan
Dehidracija uzrokuje stres za naše tijelo. Kada nam je tijelo pod stresom, to utječe i na naše mentalno zdravlje i pojačava simptome anksioznosti.

8.Pratiš vijesti
U svijetu se događa toliko loših stvari i ako si redovito izložena tim vijestima, bilo na TV-u, društvenim mrežama, portalima...to će utjecati na tebe. Počneš se zabrinjavati što više slušaš o svim crnim scenarijima koji bi mogli zadesiti svijet, pa tako i tebe. Pokušaj smanjiti količinu medija u svom životu.

9.Uspoređuješ se s drugima
Ova navika povlači za sobom hrpu negativnih emocija koje će onda na kraju utjecati i na tvoje mentalno zdravlje i pojačati ti tjeskobu jer ćeš se osjećati manje vrijedno, manje lijepo ili manje uspješno. Nije lako ne uspoređivati se sa „savršenim“ influencerima koje pratimo i njihovim „savršenim“ životima, ali to samo šteti tebi. Moraš si osvijestiti razmišljanja da je to samo slika na društvenim mrežama i početi više cijeniti sebe.

Kendall Jenner Kendall Jenner ispričala što radi kada ima napadaje panike i anksioznosti – možda pomogne i tebi

anksioznost tjeskoba Loše navike za mentalno zdravlje utjecaj na mentalno zdravlje pojačava anksioznost uzrokuje tjeskobu

Još vijesti