kondom

Najčešće su dvije vrste straha koje vezujemo uz intimne odnose, a to su spolne bolesti i mogućnost trudnoće.

Neovisno o tome što tijekom obrazovanja, na internetu i u javnom prostoru možemo dobiti puno potrebnih informacija o spolno prenosivim bolestima, još uvijek su aktualni neki mitovi u koje dosta ljudi vjeruje, a nemaju veze s istinom.

Evo nekoliko dezinformacija o spolno prenosivim bolestima koje ste možda čuli od drugih kako vas pokušavaju uvjeriti da su provjerene činjenice, a zapravo nemaju veze s realnošću.

1. Samo promiskuitetne osobe imaju spolno prenosive bolesti

Ovim mitom stigmatizirani su spolno aktivni ljudi. Činjenica je da su oni u većem riziku, ali morate znati da spolnu bolest možete dobiti i kod prvog seksualnog odnosa, taman da prije niste imali nikad partnera. Zato, pobrinite se svaki puta kada se upuštate u seksualne aktivnosti, da koristite odgovarajuću zaštitu. Čak i ako se dogodi, morate znati da to ne govori ništa loše o vama, jednostavno – može se dogoditi svakome, čak i najpažljivijima.

2. Ako nemam simptome, nemam spolno prenosive bolesti

Spolne su bolesti „podmukle“ i tako se možete zaraziti i nekoliko vremena biti prijenosnik zaraze, a da to niti ne znate, jer dugo nema nikakvih vanjskih niti očitih simptoma. Može sve izgledati „normalno“, a vi imati npr klamidiju, a bez ikakvih očitih simptoma.

3. S kondomom nema straha

Kondomi jesu učinkovita zaštita od spolno prenosivih bolesti, ali nisu 100% pouzdani. Naime, spolno prenosive infekcije mogu se prenijeti kontaktom kožu o kožu ili razmjenom tjelesnih tekućina, a znamo da kondomi ne pokrivaju svu kožu genitalnog područja. Da bi kondom bio učinkovita zaštita, isto je tako važno pročitati upute o pravilnom korištenju.

4. Sva kontracepcijska sredstva štite od spolnih bolesti

Kondomi su jedino kontracepcijsko sredstvo koje pruža zaštitu, iako ne uvijek 100-postotnu. Ako uzimate pilule, to vas štiti jedino od neželjene trudnoće i ništa više.

5. Spolno prenosive bolesti mogu se dobiti samo vaginalnim odnosom

Spolno prenosive bolesti mogu se dobiti putem svih seksualnih aktivnosti i kontakata. One se prenose vaginalnim, analnim i oralnim putem, kao i genitalnim kontaktom bez penetracije.

6. Ako ste ih jednom preboljeli, onda ste imuni na njih

Spolno prenosive bolesti nisu vodene kozice, jednostavno ne ide to tako i niste stekli imunitet. To što ste jednom nešto liječili, ne znači da ne možete ponovno negdje pokupiti infekciju.

 

 

 

mitovi vezani uz spolne bolesti zablude vezane uz spolne bolesti mitovi o spolnim bolestima koji su rašireni

Još vijesti