Šetnja

Kojim ćeš se hobijem baviti u slobodno vrijeme ovisi o tome što inače voliš raditi. Glupo je baviti se s nečime što ti je tlaka i što ti se ne da. U trenucima kada ti je dosadno i ne znaš što bi radila, možeš odabrati i neku od ovih aktivnosti. Osim što će ti pomoći popuniti slobodno vrijeme, imat ćeš i koristi od njih.

Više nije taboo tema pričati o tome da netko ima problema s anksioznošću ili da ga u određenim situacijama hvata neki čudan osjećaj i ne zna kako se smiriti. Zbog stresa koji nam donosi svakodnevica, bilo da je to škola, prijatelji, ljubav, obitelj ili nešto deseto, nije neobično da se osjećamo uznemireno ili čak i anksiozno do te mjere da nam se srce uzlupa i ne možemo se smiriti. Kada se takve situacije ponavljaju često i vrlo su intenzivne, trebala bi se obratiti liječniku. Ono što ti možeš napraviti sama za sebe je pronaći neku aktivnost koja te smiruje, koja će pomoći da se opustiš i zaboraviš na brige. Postoje hobiji koji se posebno preporučuju onima koji se bore s anksioznošću ili tjeskobom jer ćeš se uz njih najbolje smiriti.

1.Pisanje dnevnika
Nekima pomaže da se nose s emocijama i stresnim situacijama tako da sve iz sebe istresu na papir. Čak su i slavne cure poput Kendall Jenner rekle da se koriste ovom tehnikom i da im pomaže da se smire. Ne moraš pisati romane, dovoljno da samo svaki dan napišeš sve što ti je na pameti. Moglo bi te opustiti, pogotovo prije spavanja.

2.Slušanje smirujuće glazbe
Dok učiš ili radiš bilo što drugo, upali si glazbu da ti svira. To može biti tvoji omiljeni izvođač ili neka smirujuća glazba. Nije za svakoga ista glazba smirujuća, ali ono što bi većini moglo pomoći da se smire su različite playliste na YouTubeu koje sadrže mix skladbi na klaviru ili bilo kakvih drugih instrumentalnih pjesama. Zvuči dosadno, ali zapravo je skroz lijepo!

3.Čitanje knjige
Nikakve knjige za školu, već neke koju si sama odabrala s obzirom na to kakvi te žanrovi inače zanimaju. Čitanje može smanjiti stres za čak 68%! Nije neobično da se onda baš ova aktivnost preporuča svima koji se nose sa stresom ili anksioznošću.

Kendall Jenner Kendall Jenner ispričala što radi kada ima napadaje panike i anksioznosti – možda pomogne i tebi

4.Provođenje vremena sa životinjama
Životinje su jedna od najboljih terapija. Možeš se osjećati grozno, ali kada ti se pas dođe maziti, zaboravit ćeš na sve što te muči na trenutak. Odlično je ako imaš kućnog ljubimca i možeš provoditi vrijeme s njim. Ako nemaš, odi u šetnju s frendicom i njenim psom ili se prijavi kao volonter koji će šetati pse iz azila.

5.Šetnja
Slušalice u uši i prošeći po kvartu. Može i bez slušalica! Nemoj čekati da se s nekim dogovoriš jer ti je bed ići samoj. Šetnje su jako dobre za mentalno zdravlje, kao i bavljenje bilo kojom drugom fizičkom aktivnošću. Možeš umjesto šetnje i posjetiti teretanu ili otići na klizanje. Odaberi aktivnost koja ti se najviše sviđa i redovito ju ubacuj u svoj raspored. Idealno svaki dan. Čak i na one dane kada ti se ne da. Osjećat ćeš se puno bolje kasnije.

6.Zatvori vrata od sobe i raspleši se
Ako ti je bed da te drugi uhvate kako ovo radiš, zatvori vrata, stavi slušalice i razbacaj se po sobi. Ne moraš dugo, dovoljno i da se rasplešeš na samo nekoliko pjesama.

7.Bavljenje yogom
Ne moraš se upisati na neki tečaj, danas je sve dostupno na internetu. Možeš pronaći videe za početnike i njih pratiti sama doma u sobi. Yoga je poznata aktivnost upravo po tome da smiruje ljude. I to je samo jedna od korisnih stvari, može ti pomoći i dovesti tijelo u red i učiniti te fleksibilnijom.

Napadaj panike Trikovi za smirivanje: Načini na koje si možeš pomoći kada imaš napadaj panike ili anksioznosti

8.Kuhanje
Ne moraš raditi torte i veliki ručak za cijelu obitelj. To će ti samo pojačati stres. Pronađi neki recept na internetu za večeru, doručak ili poslasticu koji ti izgleda baš dobro - i kada je kuhinja slobodna, zauzmi ju ti. Posebno se preporučuje da pronađeš neke recepte za zdrave međuobroke pa umjesto da pojedeš vrećicu čipsa, napraviš si nešto zdravije i bolje.

 

 

9.Gledanje motivacijskih filmova nastalih po istinitim pričama
To ne moraju bit neki dosadni biografski filmovi, danas ima više opcija nego inače. Postoji puno filmova nastalih po istinitim pričama koji će ti pokazati da je moguće napraviti pozitivnu promjenu u svom životu ako to stvarno želiš. Nekada je motivacija sve što nam treba da bi se iščupali iz svoje „crne rupe“.

10.Bojanje bojanki za odrasle
Bojanke za odrasle su jedna super stvar koju može raditi baš svatko, bez obzira na to koliko je kreativan tip. Kao što možeš i pretpostaviti, ovo je još jedna aktivnost koja će te smiriti. Ima nešto u bojanju što smiruje.

tjeskoba anksioznost hobiji aktivnosti što raditi aktivnosti za smirivanje hobiji protiv stresa

Još vijesti