Srednjoškolka

Logično je da ti se spava ako nisi sinoć dobro spavala ili ako si kasno išla leći, no ako si odspavala kojih 6-7 sati, možda je ipak u pitanju i nešto drugo.

Razlozi za to što nemaš energije mogu biti raznoliki, a neki ti sigurno ne bi nikada ni pali na pamet kao problematični. Ako si odspavala dovoljno i uz to si i dobro spavala, onda nije problem u nedostatku sna. To možeš prekrižiti s liste mogućih razloga. Nemoj ignorirati taj umor ili misliti da je on normalan. Ukoliko nisi imala ludi dan, nije normalno da si jako umorna. Tijelo ti s tim nešto poručuje i trebala bi ga slušati. Puno je teže obavljati svakodnevne obaveze kada si bez energije. Razlozi za umor mogu biti i ovi:

1.Piješ previše energetskih pića ili kave
Ovo možda zvuči kao da nema smisla jer ti ovakva pića daju energiju, ali pića s kofeinom koliko daju energije, toliko kasnije stvore i problem s umorom. Kada ih popiješ, dobit ćeš instantno energije, ali kasnije kroz dan će ona naglo i pasti natrag.

2.Ne jedeš dobro
Ako ne jedeš dovoljno ili ne jedeš kvalitetno, to se može odraziti na tvoju energiju. Izgladnjivanje će dovesti do pojačanog umora, ali i ako primjerice non stop jedeš fast food i nezdravu hranu. Tijelo hranu koristi kao gorivo i ako mu ne daješ dovoljno ili dovoljno dobro, neće ići kao ni auto.

Umorna Uvijek si umorna kad imaš mengu? Otkrivamo je li 'menstrualni umor' mit ili stvarna pojava

3.Ne piješ dovoljno vode
Jesi li znala da i dehidracija može dovesti do toga da se osjećaš umorno? Trebala bi kroz dan popiti barem oko 2- 2.5 litre vode.

4.Ne krećeš se
Nedostatak energije možeš imati i zato jer nisi aktivna. Kada po cijele dane samo sjediš ili ležiš, onda ćeš se i osjećati umornije i kao da nemaš energije za ništa. Morala bi biti kroz dan i malo aktivna.

5.Previše si na mobitelu
Na mobitelu provodimo toliko vremena, skrolamo, skrolamo i ne radimo zapravo ništa. Ovo se nadovezuje na točku iznad i nedostatak kretanja. Ne pomaže ni buljenje u ekran koje ti dodatno napravi kaos jer konstantan priljev informacija koje dobivamo na društvenim mrežama umara naš mozak.

6.Prošla si nedavno kroz neki traumatični trenutak
Ako si nedavno prošla kroz neki emocionalno teški trenutak, to može biti uzrok nedostatka energije. Primjerice ako si prošla kroz bolan prekid. Vjerojatno si zbog toga ili pod stresom ili anksiozna i to utječe na tvoju energiju.

7.Tablete koje piješ
Ukoliko si popila i neku tabletu za bolove, ona može utjecati na tvoju razinu umora i energije. Može ti se početi spavati ili se osjećaš kao da nisi za ništa.

Spavanje Kalkulator spavanja: Izračunat će ti u koliko sati trebaš ići spavati da bi se probudila naspavana

8.Pod stresom si
Stres i zabrinjavanje cijede energiju iz nas. U periodima kada si ekstra zabrinuta, moraš pronaći neke načine kako se opustiti i neke aktivnosti koje možeš raditi da te smire. Ovo također može dovesti do većeg umora.

9.Problem sa zdravljem
Ako nije ništa od svega ovoga, razlog zašto nemaš energije i stalno si umorna može biti i zdravstvene prirode. Kada se manjak energije ponavlja iz dana u dan, najbolje je ipak posjetiti i doktora.

umor nedostatak energije stalno umorna razlozi zašto si umorna neočekivani razlozi

Još vijesti