Fotkanje

Bilo da fotkaš sebe ili nešto lijepo oko sebe, lako je napraviti neku od ovih pet greški. Zbog njih ti fotografije neće ispasti toliko dobre koliko bi mogle biti. Tako je lako izbjeći ove greške i zato je šteta da ih još uvijek radiš.

Mobiteli danas imaju itekako dobre kamere i zapravo ti fotić niti nije toliko potreban. Uz to, i lakše je uzeti mob kada ideš na more ili na koncert nego nositi pravi fotić. Jedna briga manje i ušteda na mjestu. S mobitelom fotke mogu ispasti super, ali treba znati kako fotkati. Koliko god da je kamera dobra, ako ćeš samo ući u nju i usmjeriti ju u ono što fotkaš – nekada će to ispasti dobro, ali nekada i ne. Postoje neke greške koje ljudi najčešće rade kada fotkaju s mobitelom, a svaku od njih je prelako izbjeći. Ove će ti greške uništiti fotku zato ih više nemoj raditi.

1.Espozicija ti je pretamna ili presvijetla
Kada otvoriš kameru, nekada će ti se činiti da je previše svjetla, a nekada da je previše tamno. Umjesto da samo okineš fotku bez obzira na to, popravi si ekspoziciju. Na svakom mobitelu kada otvoriš kameru možeš s prstom piknuti ekran i pojavit će ti se ikona sunca. Ako povlačiš prema gore, postat će svjetlija fotka, a ako prema dolje, tamnija.

2.Svjetlost mora biti ispred tebe, ne iza tebe
Kada fotkaš uvijek gledaj da je izvor svjetlosti ispred tebe. Što god da ta svjetlost bila – sunce, lampa… Kada primjerice fotkaš selfie, svjetlost mora biti ispred tebe, moraš gledati u nju, a ako fotkaš grad ili bilo što drugo, a nisi u selfie modu, onda svjetlost mora biti iza tvog mobitela, moraš joj biti okrenuta leđima, ne želiš fotkati „u svjetlost“.

Putovnica i fotke za dokumente Zašto se ne smijemo smijati kada se slikamo za dokumente poput osobne i putovnice? Postoji razlog!

3.Fotkaš samo u ravnini svojih očiju
Šteta je fotkati samo u ravnini očiju. Tako će ti svi kadrovi biti isti, a nekada može bolje izgledati ako mobitel spustiš ili podigneš. Promijeni kut! Isprobaj različite kutove fotkanja da bi pronašla najbolji.

4.Previše uređuješ fotke u aplikacijama
Ova greška nastaje nakon fotkanja, ali i dalje utječe na kraju na rezultat. Skroz je u redu u nekoj od aplikacija malo „popraviti“ fotku, ali nemoj pretjerati. Vidjet će se da ima previše svega i neće više izgledati tako dobro. Želiš detalje na fotki naglasiti, ali ne da izgleda umjetno.

5.Zumiraš
Iako mobiteli danas imaju dobre kamere, kada je u pitanju zumiranje, tu će fejlati. Koliko god da imaš dobar zoom, ako previše zumiraš, neće izgledati dobro i uništit će ti kvalitetu fotke. Bolje je da se približiš onome što fotkaš ili fotkaj iz daljine na kojoj jesi. Kada ju pofotkaš, kasnije ju možeš izrezati i tako naglasiti stvar koju si htjela pofotkati.

Poziranje Poziraj sa samopouzdanjem u badiću: 14 poza u kojima se možeš fotkati na plaži

fotka fotkanje s mobitelom greške s fotkanjem za bolje fotke s mobitelom najčešće greške zašto ti fotke s mobitelom ne izgledaju dobro

Još vijesti