Putovnica i fotke za dokumente

Sigurno si ti na fotkanju rekli da budeš ozbiljna kada si se fotkala za neki dokument. To je pravilo koje svi moraju poštovati. Nekima to nije baš najdraže jer si izgledaju bolje kada se nasmiju, ali nažalost, u ovom slučaju nema iznimke.

Blago onima koji izgledaju dobro na fotografiji koju imaju na dokumentima! Ne može se baš svatko s tim pohvaliti. Obično će većina tu fotku skrivati. Jedan od razloga zašto na tim fotkama ne ispadamo dobro je i jer se ne smijemo nasmijati. Većina će izgledati puno bolje kada se na fotkama nasmije. Ovdje toga nema. I tako je u većini zemalja svijeta, ne samo u Hrvatskoj! To je pravilo koje se mora poštovati.

Kako ispasti dobro na osobnoj Cura otkrila tajnu kako uvijek izgleda odlično na fotkama za osobnu i putovnicu

A zašto je to tako? Ne postoji bez razloga. Prije je ovo bilo samo za putovnice, ali sada je obavezno i za osobnu, koja je postala dokument s kojim često prelazimo granicu. Zapravo je to pravilo koje je tu iz sigurnosnih razloga. Na dokumentima postoji čip koji sadrži biometrijske podatke o tebi koji su izvedeni iz fotografije.

 

 

Ta se fotografija kod izrade dokumenata skenira, a skeniraju se s nje i ključne karakteristike tvog lica, poput udaljenosti između očiju ili udaljenost nosa od brade, piše N1. Kada primjerice ideš na aerodrom, snima te kamera koja skenira tvoje lice i tada računalo odlučuje podudara li se lice s onim na fotografiji. Kada se nasmiješ, tada se karakteristike tvog lica pomaknu i teže je pročitati proporcije na licu i nisu skroz iste kao kada si ozbiljna. Zadržavanjem ozbiljnog izraza lica tako osiguravaš da se lakše usporedi tvoje lice uživo s onim na fotografiji. To je prije odnosilo samo na putovnice, a danas svi osobni dokumenti sadržavaju biometrijske podatke o nama na temelju fotografije – i osobna i vozačka.

Ljetne fotke Fotke koje i ti možeš rekreirati ovog ljeta za Instagram: 14 ideja koje će ti učiniti profil zanimljivijim

fotkanje za dokumente za osobnu za putovnicu zašto se ne smiješ smijati ozbiljno lice pravilo koja je svrha objašnjenje razlog zašto moramo biti ozbiljni na fotki zanimljivost

Još vijesti