Što obući?

Očito ste se odmah prepoznale u opisu naslova. Vrlo vjerojatno jedva zatvarate svoj ormar, a svejedno kad nekud trebate ići, imate osjećaj kao da nemate što obući. Ako za svakodnevne prilike izmjenjujete dvoje hlače i dvije majice i doslovce hodati stalno u istom, vrijeme je da se zapitate što ostalih 50 majica radi u vašem ormaru i zašto nisu nikad korištene.

Kako je proljeće uvijek idealno vrijeme za čišćenje ormara (jer tada debele zimske džempere i tkanine moramo zamijeniti za laganiju proljetnu garderobu), ujedno biste mogle napraviti pretres i reviziju garderobe.

Evo savjeta kako od prenatrpanog doći do minimalističkog ormara, kojim ćete si pojednostaviti život.

1. Izvadite sve iz ormara i klasificirajte robu

Budite iskrene same prema sebi i stavite na stranu svaku onu majicu, haljinu, hlače ili suknju, koju ste kupile, a ne bi ih nikad više obukle, jer se ne osjećate ugodno u njima. Što sve spada u kategoriju onog što je neudobno, što vam ne stoji dobro ili jednostavno ne volite nositi? Sve ono što ne nosite pokušajte nekome prodati, pokloniti, donirati ili ako već nemate vremena za to, stavite barem staru odjeću u otpadni tekstil, kako bi se ona opet mogla reciklirati.

2. Izvucite svoje favorite i pokušajte definirati svoj stil

Sad kada ste odvojile odjeću koju ne nosite, pokušajte proći kroz svoj ormar i vidjeti koji su to komadi u kojima se osjećate samopouzdano i ugodno. Pokušajte definirati svoj stil, je li on više sportski, retro, elegantan i ženstven, je li možda gotičarski? Društvena mreža poput TikToka obiluje detaljnim opisima stilova i estetika, a važno je znati koji je vaš, iako se ne morate nužno ukalupljivati i držati se unutar određenih okvira. No, jednom kad shvatite i kad imate neku predodžbu o onome što se uklapa ili ne uklapa u vaš stil odijevanja, neće vam se više dogoditi da iz dućana donosite odjeću koju ne ćete nikada obući.

3. Dobra stara klasika

Za dobru funkcionalnu i minimalističku garderobu, u njoj mora biti i nekoliko klasičnih stvari za koje znate da se mogu lako kombinirati. Najčešće su to neke neutralne boje i komadi koji neće izaći iz mode. Modni znalci i kritičari će se složiti da su to svakako traperice ili hlače u kojima se vi najbolje osjećate, bijela majica, košulja, mala crna haljina i sako ili blejzer.

4. Dajte si izazov

Nakon što ste iz ormara izbacile nebitno i nakon što je on uredan i lijepo složen, nemojte se dovesti opet u situaciju da ga zatrpavate stvarima koje nikad ne ćete nositi. Prije nego krenete u kupnju, razmislite što vam treba kako ne biste ušle u trgovinu i kupile nešto samo zato što je na akciji, ali što vam realno ne stoji najbolje. Možda da radije potrošite i koji euro više na majicu za koju znate da ćete je nositi, nego da za istu cijenu kupite neke tri koje će završiti zaboravljene na dnu ormara.

5. Posudite

Možda idete na kakvi događaj pa vam treba haljina za tu priliku. Zašto biste bacale novac, kad se možete npr. dogovoriti sa svojim prijateljicama za razmjenu robe ili možete razmisliti o opciji najma odjeće.

kako očistiti ormar čišćenje ormara izbacivanje odjeće koju ne nosimo organizacija ormara proljetno čišćenje ormara revizija garderobe

Još vijesti