Sramota

Jesi li nedavno doživjela neki od onih trenutaka koji su te natjerali da želiš nestati s lica Zemlje? Dogode se svakome, čak i najsigurnijim osobama. Dakle, ako si nedavno doživjela neki od tih trenutaka, znaj da nisi sama. Evo nekoliko savjeta kako se nositi s tim neugodnim situacijama kao prava profesionalka...

1. Pomiri se sa situacijom
Prvo i najvažnije, shvati da su sramotni trenuci sastavni dio života. Svi, od tvojih prijatelja do tvojih omiljenih slavnih osoba, doživjeli su svoj dio neugodnih susreta. To je univerzalno iskustvo koje nas povezuje, stoga nema potrebe osjećati se izdvojeno.

2. Budi realna
Da, u trenutku možeš imati osjećaj da se svijet ruši, ali vjeruj nam, nije tako. Korak natrag i zapitaj se se hoće li ovo biti bitno za tjedan dana, godinu ili 10 godina?" Vjerojatno neće. Većina sramotnih trenutaka brzo se zaboravlja.

via GIPHY

3. Nasmij se
Smijeh je doista najbolji lijek. Kada pronađeš humor u situaciji, oduzima joj moć da te stavi u neugodan položaj. Dakle, ne boj se izreći šalu o tome, čak i ako je samo tebi smiješna. To pokazuje samopouzdanje i da se ne shvaćaš preozbiljno.

4. Budi samopouzdana
Najsamopouzdanije osobe su one koje se mogu nositi s nepravdom i ne dopuštaju sramotnim trenucima da ih uzdrmaju. Zapamti, samopouzdanje nije osnovano samo na savršenstvu, radi se o prihvaćanju svih svojih mana i vrlina.

5. Skreni pažnju
Ako primijetiš da stalno ponavljaš trenutak u glavi, pokušaj preusmjeriti svoju pažnju. Bavi se aktivnostima koje voliš, provodi vrijeme s prijateljima ili se posveti hobiju. Okupiranje uma nekim drugim stvarima ti pomaže da zaboraviš na neugodnjak.

via GIPHY

6. Uči iz pogrešaka
Učenje iz pogrešaka je ključ za osobni razvoj. Prihvaćanje sramotnih trenutaka kao dragocjenih iskustava omogućuje ti da razviješ otpornost, dublje razumijevanje empatije i vještinu nepridonošenja sebi prevelike važnosti. Isto tako ćeš naučiti kako to više ne ponoviti.

7. Razgovaraj o tome (ako žeiš, naravno)
Ako se osjećaš ugodno, podijeli svoj sramotni trenutak s nekim kome vjeruješ. Često će imati sličnu priču za podijeliti i zajedno ćete se dobro nasmijati. To je sjajan način za povezivanje s drugima i shvaćanje da smo svi ljudi.

8. Vježbaj samopouzdanje
Postupaj prema sebi s istom ljubaznošću i razumijevanjem koje bi pružila prijatelju. Nemoj sebi zamjerati zbog trenutačnog kiksa. Sjeti se, zaslužuješ ljubav i prihvaćanje, čak i u trenucima sramote. Prema sebi se ponašaj kao prema najboljoj prijateljici.

via GIPHY

9. Koncentriraj se na svoje prednosti
Okreni pažnju prema svojim snagama i postignućima. Podsjeti se na sve sjajne stvari koje si postigla i ne dopusti jednom neugodnom trenutku da te definira. Budimo realni, neugodnjak će vrlo uskoro biti samo smiješna priča.

Na kraju, uvijek imaj na umu da su sramotni trenuci samo prolazni trenuci u tvom životu. Ne definiraju te, i sigurno ne određuju tvoju vrijednost. U velikoj slici stvari, to su sitni trenuci u životu. Dakle, sljedeći put kad se nađeš u neugodnoj situaciji, duboko udahni, sjeti se ovih savjeta i podigni glavu visoko. Ti to možeš!


 

neugodnjak Neugodna situacija neugodnost sraamota savjeti samopouzdanje

Još vijesti