Korištenje tampona

Manekenka i reality zvijezda Maura Higgins umalo je umrla zbog pogrešne uporabe tampona. Što se točno dogodilo? Maura je zaboravila izvaditi tampon, u njoj je bio tri mjeseca te joj je odjednom naglo pozlilo. Doživjela je toksični šok, a bez pomoći liječnika – ishod je po nju mogao biti fatalan.

I nije ona jedina, nažalost smo već mnogo puta mogli pročitati o slučajevima cura i žena koje su se izvukle za dlaku iz takvog šoka ili koje je, nažalost, tampon doslovce ubio.

Možda se pitaš, mogu li tamponi biti stvarno pogubni?

Tampon je običan higijenski proizvod za kojim mnoge od nas posežemo u vrijeme mjesečnice, ali koji nepravilnom upotrebom može postati itekako opasan te posljedično dovesti do razvoja sindroma toksičnog šoka.

Što je to točno sindrom toksičnog šoka?

Kako pišu na portalu Kreni zdravo, o čemu možete detaljnije pročitati ovdje, riječ je o rijetkoj i po život opasnoj komplikaciji bakterijske infekcije. Nastaje kao rezultat toksina koji proizvode bakterije, a toksični šok zbog tampona nastaje kada se upijajući tamponi ostavljaju u rodnici predugo vremena pa postaju plodno tlo za razvoj bakterija.

Kako izbjeći ovakve scenarije?

Ne moraš prestati koristiti tampone, samo prilikom korištenja, uzmi u obzir sljedeće savjete:

  • Svakako operi ruke prije umetanja tampona, jer se na njima mogu naći različite bakterije koje ne želiš prenijeti u svoju rodnicu.
  • Bez obzira u kojoj si fazi mjesečnice, bio to drugi dan kad je krvarenje intenzivnije ili peti kad je slabije: promijeni tampon na vrijeme, svakih dva pa maksimalno do šest sati, jer tamo dolje vladaju idealni uvjeti za razmnožavanje bakterija.

 

@bloodygoodperiod What the bloody hell is Toxic Shock Syndrome? #Tampon #BloodyGoodPeriod #LoveIsland @maurahiggins ♬ original sound - bloody good period

 

Simptomi toksičnog šoka mogu biti visoka temperatura, mučnine, proljev i ljuštenje kože, a spas je u antibioticima.

Pokušajte se ne dovoditi u situacije kakve je doživjela manekenka s početka članka. Maura je progovorila o svojem slučaju kako bi podignula svijest o sindromu toskičnog šoka i bravo za njezinu hrabrost da progovori o onome što se moglo dogoditi svakoj od nas. Zato, uči bolje na tuđim greškama, nego na svojima i obrati pažnju na ove sitnice prilikom sljedećeg korištenja tampona. 

sindrom toksičnog šoka tampon korištenje tampona Maura Higgins

Još vijesti