Cura na laptopu

Online kupovina je super popularna, a baš se zato na svakom koraku pojavljuju i fejk web shopovi koji će ti ili samo uzeti novce ili ćeš naručiti i platiti jedno, a doći će ti drugo.

Ima hrpa web shopova, online dućana na Instagramu i na Facebooku…toliko opcija za potrošiti novac. Znaš već da stranice poput Wisha ili Ali Expressa nisu baš pouzdane, ali tu su stvari ionako većinom jeftine i ako daš za nešto eura ili dva, nije ti toliko žao kada dobiješ nešto nekvalitetno jer to je bilo i za očekivati. Problem je kada naručuješ odjeću ili tenisice s nekih neprovjerenih stranica i platiš malo više, a dođe ti ili ništa ili totalno loša kopija onoga što si kao naručila. Da se slučajno nekada ne zezneš, dobro je znati nekoliko znakova upozorenja koji će ti baš uvijek otkriti da je neka stranica fejk i da s nje ne bi trebala naručivati.

1.U nazivu stranice ima neku čudnu riječ
Već ti sam naziv stranice može pomoći otkriti trebaš li joj vjerovati ili ne. Fejk web shopovi će obično u nazivu imati neke čudne riječi ili naziv zemlje, kod nas to može biti „croatia“ ili „hrvatska“. Većina službenih web shopova neće imati naziv zemlje, već samo ekstenziju .hr.

2.Cijena je preniska naspram koliko ta stvar inače košta
Ako znaš koliko inače koštaju Nike tenisice ili Tommy Hilfiger majica, a ovdje je cijena daleko manja i spominju se akcije od 70% koje to opravdavaju – to je sumnjivo! Nikada neće biti baš tolika razlika u cijeni. Može biti mali popust, ali velika razlika govori da ćeš dobiti fejk proizvod.

Parfemi i paleta sjenila Imaš ih dosta! 11 stvari koje moramo prestati kupovati u ovoj godini – s njima svi pretjeramo

3.Stranica ima čudnu ekstenziju – ni .com ni .hr
Većina stranica koje su sigurne za kupovinu će imati ekstenziju .com ili .de ili ovisno o tome iz koje je države stranica, imat će njihovu ekstenziju. Kada su u pitanju hrvatske stranice, one će imati .hr, a sve ostalo ti treba biti sumnjivo.

4.Nisi nikada čula za nju niti nitko koga si pitala
Kada spomeneš tu stranicu nekome, osoba nije nikada čula za nju, kao ni kada ju googlaš ne pronalaziš recenzije ljudi niti da se o njoj piše. Sumnjivo! Ako je stranica dobra, vjerojatno će se negdje i spominjati ili će drugi čuti za nju.

5.Ima čudne načine plaćanja i drugačije se plaća nego inače na web shopovima
Ako uopće nema kao opciju Paypal, ali te traži da upisuješ podatke kartice na samu stranicu ili te traži podatke poput OIB-a ili neke slične informacije koje znaš da inače ne trebaju kada se kupuje online, radije ih nemoj niti upisivati i odustani od kupnje. Najsigurnije je uvijek staviti plaćanje pouzećem ako nisi sigurna u stranicu pa da platiš kada ti paket stigne. Ovu opciju nećeš imati za strane web shopove, već samo hrvatske.

6.Na crnoj listi je
Kada za neku stranicu čuješ prvi put, provjeri ju na crnoj listi. Na Facebooku primjerice postoji grupa koja se tako zove, a u kojoj možeš provjeriti je li stranica na crnoj listi ili ne. Isto tako, za većinu stranica možeš samo putem Googla to saznati.

Odijelo i haljina iz Zare Gdje kupiti maturalnu haljinu? Zara uvijek ima svečanije odjeće – izdvajamo 15 najboljih opcija od tamo

7.Nema nikakvih informacija o stranici ni toj firmi
Svaki web shop koji je pravi će imati negdje na stranici i dio gdje ćeš moći pročitati o njima. One stranice koje to nemaju su s razlogom sumnjive. Web shop je oblik dućana i mora imati neke osnovne informacije. Kada su nepostojeće ili šture, nemoj mu vjerovati i kupovati s njega.

kupovina shopping Online kupovina web shopovi fejk prevara kako znati je li fejk kako prepoznati fejk web shop nije siguran za kupovinu ne kupovati s njega

Još vijesti