Slika nije pronađena

Donošenje odluka i odlučivanje je za neke ljude nešto najgore na svijetu. I razumijemo vas! Zato sada imamo malu pomoć. Nekoliko metoda kojima se možeš koristiti kada ćeš sljedeći put ti trebati nešto odlučiti.

Što god da trenutno pokušavaš odlučiti i jako se mučiš s tim jer ne znaš koja je odluka najbolja, nadamo se da će ti neka od ovih metoda pomoći. Nije svaka odluka jednako bitna. Neke ti mogu promijeniti život u potpunosti, druge neće baš toliko. Ipak, svaka odluka je u neku ruku bitna za tebe. Za neke je donošenje odluka jednostavna stvar jer znaju točno što žele, ali neki, pogotovo oni koji vole overthinkati, mogu imati itekako problema s donošenjem konačne odluke. U situacijama kada trebaš donijeti odluku, a ne možeš, posluži se nekom od ovih metoda, ovisno o tome koliko je odluka velika.

1.Napravi liste za i protiv
Uzmi komad papira, stavi crtu na sredinu i jedna strana neka bude „za“, a druga „protiv“ ili jedna strana „odluka A“, a druga „odluka B“ i piši sve razloge za jednu i drugu odluku. Razmisli i napiši sve čega se sjetiš za obje strane, pokušaj biti što objektivnija. Na kraju ćeš vidjeti koja je prevladala i to ti može dati jasan znak što bi trebala odlučiti.

2.Zamisli si budućnost sa svakom od odluka
Uglavnom trebamo odlučiti između dvije stvari. Češće se fokusiramo na bližu budućnost, nego na onu dalju, a zapravo bi trebali gledati i kakve će moguće posljedice ta odluka imati za nas kroz godinu, dvije ili čak i duže. Zamisli kako bi izgledala tvoja budućnost sa svakom od odluka. Naravno da nitko ne garantira da će stvarno tako i izgledati, ali ovo ti može pomoći da prevagneš na jednu stranu i napokon odlučiš.

Razmišljanje Situacija kada nema potrebe da puno razmišljaš: 9 odluka koje baš NIKADA nećeš požaliti

3.Traži nekoga kome vjeruješ da ti da savjet
Prijateljica, baka, mama, dečko…tko god da je tvoja osoba kojoj vjeruješ. Ne želi te povrijediti i želi ti dobro pa možeš biti sigurna da će ti dati savjet najbolje što može. Nemoj ići ispitivati previše ljudi, to te samo može zbuniti. Zatraži radije savjet od samo te jedne osobe kojoj vjeruješ i čije ti je mišljenje i bitno.

4.Slušaj svoje srce
U nekim je situacijama i borba između srca i zdravog razuma – iako je logičnije odabrati razum, ipak je bolje slušati svoje srce. Bit ćeš kasnije sretnija jer si poslušala srce.

U vlastitim mislima Kako početi više vjerovati u sebe? 8 načina koji će ti pomoći prestati sumnjati u sebe i svoje odluke

5.Prođi najgore scenarije koji se mogu dogoditi sa svakom od odluka
Što je najgore što se može dogoditi? Nekada nam je teško odlučiti i zato jer se bojimo posljedica. Razmisli koje su najgore posljedice koje će izaći iz obje odluke i jednostavno vidi koja je manje grozna.

6.Koristi randomizer
Kada su u pitanju neke manje i trivijalne odluke, može ti pomoći neka aplikacija ili web stranica koja ti daje random odgovor. Uneseš svoje opcije i ona će odabrati umjesto tebe. Ovo nemoj koristiti za veće i bitne odluke!

odluke odlučivanje kako odlučiti kako donijeti odluku kako odabrati koja je prava odluka

Još vijesti