Pisanje testa

Sakupiti riječi u seminarskom ili u nekom eseju nije tako lako, pogotovo ako si iscrpila svu inspiraciju, a još nisi stigla ni blizu do broja riječi koji bi trebala imati. Dobra je vijest da postoje neki mali trikovi koji će ti pomoći s ovim problemom.

Kada se piše esej na državnoj maturi ili seminarski radovi na fakultetu, kao i završni rad u srednjoj…kada god dođeš do nekog pismenog rada gdje treba puno pisati, a ti nemaš inspiracije ili ne poznaješ dovoljno dobro temu, pronaći ćeš se u problemu. Kako sakupiti još riječi ako si iscrpila sve što si znala, a i dalje nemaš dovoljno? Postoje neki trikovi koji će ti pomoći.

1.Dodaj primjere
Bilo kakvi primjeri koji imaju veze s temom i koji ti mogu koristiti
, napiši ih! Čak i ako nisu nešto što ste učili u školi, već su to primjeri iz tvoje glave, nema problema, dodaj i njih. Ovo je idealan način da povećaš broj riječi, a da ne ponavljaš jednu te istu stvar pet puta.

2.Citiraj
Ako imaš neki tekst koji možeš citirati, iskoristi to. Pa ako je samo i par rečenica koje možeš citirati i to će ti malo pomoći. Stavi ih pod navodnike i prepiši, a onda ih usput još možeš i objasniti. I dobila si na broju riječi!

3.Pročitaj zadatak i jesi li obuhvatila sva pitanja i sve teme
Nekada ćeš dobiti zadatak koji obuhvaća nekoliko pitanja o kojima bi trebala pisati, nemoj ih preskakati i zaobilaziti. To ti je pomoć da dobiješ na što većem broju riječi.

Pisanje ispita Najgore stvari koje ti se mogu dogoditi na državnoj maturi

4.Suprotstavi se sama sebi
Iznesla si jedno stajalište, napisala si sve što imaš na tu temu i što sada? Suprotstavi se sama sebi i napiši i drugo stajalište. Dotakni ga se bilo u pozitivnom ili negativnom smislu, ali nemoj ga zaboraviti. Koja god da je tema, uvijek postoje dva stajališta.

5.U zaključku ponovi neke stvari
Na kraju, u zaključku, iskoristi neke stvari koje si već rekla ranije i ponovi ih kako bi zaokružila tekst koji si napisala.

Slika nije pronađena Znakovi koji pokazuju da previše učiš: Ako prepoznaš ovih 18 BRZO spusti knjigu

6.Nemoj direktno reći ono što želiš nego opiši
Ako ti trebaju riječi, onda je vrijeme za opisivanje. Puno se toga može reći na kraći i duži način, a tebi ovdje treba onaj najdužu. Razmisli kako neke stvari koje želiš reći napisati tako da ih opišeš, a ne kažeš direktno.

esej seminarski rad povećaj broj riječi kako trikovi Škola Fakultet

Još vijesti