Ljubomorna prijateljica

Danas je teško naći pravu, iskrenu i dobronamjernu prijateljicu. Svima nam treba netko kome ćemo se okrenuti za pomoć kada zagusti. Međutim, neke djevojke, neke lažne prijateljice će tvoju nepovoljnu situaciju iskoristiti da te dodatno ponize.

Lažno prijateljstvo Prošla si kroz toksično prijateljstvo? S ovih 10 savjeta ćeš ga lakše preboljeti, oporaviti se i nastaviti dalje

Kada tražiš podršku od prijateljica , važno je biti sigurna da se iza njihovih savjeta ne skrivaju zle namjere. Budi svjesna toksičnih savjeta kao što je ovih 5. Oni umanjuju vrijednost tvojih osjećaja, ismijavaju tvoje probleme i ponižavaju te.


1. "Nije toliko važno. Ti nisi jedina koja ima taj problem."
Kada se suočavaš s problemima, važno je da se tvoji osjećaji i brige poštuju. Ova izjava umanjuje važnost tvojih problema, sugerirajući da su tvoji osjećaji nevažni jer drugi imaju slične probleme. To može dovesti do osjećaja izolacije i niskog mišljenja o sebi, što može samo naštetiti tvojim osjećajima.

2. "Ne znam što bih ja učinila u tvojoj situaciji."
Kada se obratiš prijateljici za podršku, očekuješ empatiju i razumijevanje. Međutim, ova izjava prebacuje odgovornost na tebe, umjesto da ti pruži podršku. To samo može prouzročiti dodatan stres i nesigurnost jer se osjećaš kao da se sama boriš protiv svog problema i da nemaš na koga računati u teškim situacijama.

via GIPHY


3. "Nemoj se brinuti oko toga. Vjerojatno nije ništa bitno."
Ova izjava umanjuje tvoje brige i osjećaje, sugerirajući da su tvoji problemi nebitni i minorni. Možda ćeš početi potiskivati sve osjećaje ili ignorirati stresne situacije i probleme, ali to nikako nije rješenje. Potencijalno ćeš razviti velike probleme s anksioznosti, a to nikako nije zdravo za tvoju psihu.

4. "Tvoji problemi su tako mali i nevažni. Ne bi trebala brinuti oko toga."
Umjesto podrške i ohrabrenja, ova izjava umanjuje važnost tvojih problema i osjećaja. To može dovesti do osjećaja manje vrijednosti i nedostatka samopouzdanja, što može negativno utjecati na tvoj osjećaj samopoštovanja. To što su u nečijim očima tvoji problemi mali i beznadni, ne znači da je i tvoje mišljenje takvo. Zato bi prava prijateljica imala razumijevanja.

via GIPHY

5. "Ne budi takva cmizdravica."
Korištenje uvredljivih i pogrdnih naziva kao što su cmizdravica, plačljivica ili folirantica mogu ozbiljno degradirati tvoje samopouzdanje i samopoštovanje. Umjesto podrške i razumijevanja, ova izjava stvara osjećaj srama i krivnje zbog izražavanja svojih osjećaja. Kakvi god da osjećaji jesu, imaš ih pravo izraziti, jedino pazi pred kime to radiš.

Prijateljice Nije uvijek u drugima problem: 5 znakova da si ti ta koja je toksična prijateljica

lažne prijateljice toksične prijateljice toksično prijateljstvo

Još vijesti