Svađa prijateljica

Moglo bi biti primamljivo pustiti prijateljstvo da blijedi umjesto suočavanja s konfliktom, pogotovo kada život nudi već dovoljno problema jer je suočavanje s konfliktom teško no, nekada treba stisnuti zube i obnoviti odnos koji ti puno znači.

Loše prijateljice Najgori tipovi frendica koje možeš imati: Top 5 vrsta prijateljica s kojima je ipak bolje prekinuti

Ako si izgubila kontakt s dobrom prijateljicom ili ste se udaljile, možda je vrijeme da riješiš povrijeđene osjećaje i nesporazume. Razmišljaj o ovome kao o obliku brige o odnosu i samoj sebi, jer ostajanje zarobljena u konfliktu iscrpljuje dragocjenu energiju.

1. Razmisli o svemu i istakni lijepe stvari
Prije nego što započneš težak razgovor s prijateljicom, zastani i razmisli. Sjeti se trenutka kada ti je ovo prijateljstvo donijelo radost ili uzbuđenje. Predlažemo da koristiš tu uspomenu kao inspiraciju da zapišeš stvari koje cijeniš kod prijateljice. Daj prijateljici do znanja da ti znači. Bez obzira na ishod, pozitivna namjera će ostati. Čak ako i dalje postoji napetost i ako trebaš napraviti pauzu u prijateljstvu ili čak dugotrajni prekid, ta zahvalnost će puno doprinijeti izgradnji empatije i međusobnog razumijevanja.

2. Odaberi drugačiji način komunikacije
Ako načini za ispravljanje odnosa nisu uspjeli uobičajenim putem preko poruka ili poziva, isprobaj drugačiji način komunikacije. Pisanje poruka je ponekad površno i čini se da nije uloženo puno truda. Isprobaj dublji pristup s pisanjem pisama. Pokušajte si pisati pisma prije nego što razgovarate. U pismu navedi zašto misliš da odnos postaje neugodan i zašto ga želiš popraviti. Ovaj pristup može ti pomoći da razviješ empatiju i poboljšaš vještine komunikacije. Možeš saznati da tvoja prijateljica prolazi kroz nešto o čemu nisi bila svjesna.

3. Daj vam vremena i pokušaj ponovno
Ljudi se razlikuju u tome kako se nose s konfliktom, stoga imaj na umu da ćeš možda trebati dati prijateljstvu malo vremena prije nego što pokušaš ponovno. Prijateljstva možda trebaju vrijeme da se smire nakon konflikta i dugotrajni nelagodni osjećaji mogu zahtijevati dodatnu pažnju. Preporučuje se iskren, poticajan pristup poput: „Hej! Osjećala sam da su stvari postale malo čudne otkako smo imali konflikt. Voljela bih prijateljstvo vratiti na pravi put jer cijenim naš odnos. Željela razgovarati s tobom da vidim trebamo li još nešto razjasniti." Također je važno zapamtiti da možeš učiniti samo ono što možeš. Ako prijateljica ne želi popraviti odnos, možeš biti ponosna na sebe što si postupila s integritetom. Sjeti se da nisi u kontroli nad drugim ljudima, ali s tvoje strane, učinila si sve što si mogla.

via GIPHY

4. Budi otvorena za drugačiji odnos
Jedan izazov u dugogodišnjim prijateljstvima je kad zapnemo za ideju kako je odnos nekada bio. Realnost je da se svi mijenjamo kako se mijenjaju naše okolnosti i prioriteti. Ako si pokušala popraviti prijateljstvo i osjećaš da se stvari ne mogu vratiti onako kako su bile prije konflikta, razmisli o tome možete li ostati prijateljice na opušteniji način. Nisu sva prijateljstva doživotna, i to je u redu.

5. Razmotri koje su „crvene zastavice“ u prijateljstvu
Ponekad prijateljstvo pati zbog nesporazuma, a ponekad problemi idu puno dublje. Nemojte dopustiti da vas jedan problem razdvoji od prijateljstva. Konflikt je otvaranje prilike za ponovno prilagođavanje i poboljšanje prijateljstva, i prenosi uzajamno ulaganje. Nemoj odustati od prijateljstva jer se pojavio jedan problem. No, budi svjesna crvenih zastavica. Na primjer, tvoja prijateljica nije uz tebe kad postižeš uspjeh, maltretira te, nije pažljiva ili se osjećaš loše u njezinoj blizini ... možda je vrijeme da završiš umjesto da popraviš. Ocjena ravnoteže štete i dobra ključna je.

via GIPHY

Znanost o prijateljstvu pokazuje da ambivalentni odnosi nisu dobri za naše zdravlje. Drugim riječima, dobro ne nadmašuje loše ako ima previše lošega. Budi iskrena prema sebi i nemoj ostati u odnosu samo zbog starih vremena ako te inače povrjeđuje. Kada život postane težak, približavanje neugodnim ili bolnim razgovorima često padne na dno naših to-do lista. Ali ljudska povezanost je ključna, vrijeme je da prigrliš neugodnost, budeš iskrena, slušaš i pokušaš sve ispraviti.

Prijateljice Nije uvijek u drugima problem: 5 znakova da si ti ta koja je toksična prijateljica

 

Svađa Prekid prijateljstvo obnova odnose

Još vijesti