Prekid prijateljstva

Često kada razgovaramo o raskidima spominjemo ih u kontekstu romantike, ali raskidi prijateljstava mogu biti jednako teški. Bez obzira na to koliko dugo ste bile najbolje prijateljice, ponekad čak i najdugotrajnija prijateljstva mogu doći do kraja (posebno ako postanu toksična).

Prijateljice Vrste prijateljica koje ćeš sresti kroz život: Ova 3 tipa obavezno moraš imati


Raskidi prijateljstava mogu biti posebno izazovni jer je bliska prijateljica osoba na koju se oslanjaš za emocionalnu podršku, druženje i savjete. Ipak, ponekad prijateljstva mogu postati previše toksična i zbog navike i lijepih uspomena, teško je ih je privesti kraju. Ako se udaljavaš od prijateljice s kojim se inače čuješ ili viđaš svaki dan, malo joj duguješ objašnjenje za svoje nejavljanje. U nastavku ti donosimo bitne stvari koje moraš znati ako planiraš završiti odnos s nekom od prijateljica.

Komunikacija je najbitniji dio svakog odnosa

Prije svega, postoje čvrsti razlozi za prekid prijateljstva. Prijateljstva mogu biti komplicirana i vjerojatno ne postoji jedan uzrok za kraj vašeg odnosa. Komunikacija, odnosno neuspjela ili pogrešna komunikacija je često izvor problema. Svatko ima svoje želje, potrebe i granice, ali često to ne znamo izreći pa dođe do sukoba. Nesporazum u komunikaciji može rezultirati time da se prijateljice udaljavaju s vremenom, jer postaje sve teže ostati u kontaktu, posebno ako im se svakodnevne rutine više ne poklapaju. Primjerice, prijateljica ti može imati problema s komuniciranjem svojih potreba ili želja. Druga strana to može shvatiti kao kritiku ili nerijetko napad. Tako nastaju prvi konflikti koji onda prerastaju u još veće probleme…

via GIPHY

Znakovi da je stvarno kraj prijateljstva

Jedna od najbolnijih situacija u bilo kojem odnosu jest upravo izdaja. Izdaja se manifestira u više oblika. To može biti otkrivanje tvojih tajni ili problema trećoj osobi, ili pak zamjena tvog društva s društvom neke druge osobe. U tebi se onda krene javljati osjećaj manje vrijednosti ili zanemarivanja. Ako si već sa svojom prijateljicom komentirala takvu situaciju, a one nije reagirala ili te omalovažavala, vašem prijateljstvu je definitivno došao kraj!

S druge strane, ono što moraš uzeti u obzir je to kako tvoja prijateljica shvaća ono što joj govoriš. Ako uopće ne razumije ono što te smeta ili joj uopće nisi rekla, to bi mogao biti veliki problem. Ako raskineš prijateljstvo, a njoj uopće nije jasno zašto si to napravila, ti ispadaš negativac jer si u njezinim očima sve prekinula iz nekakvog hira ili dosade. Zato nastoj pružiti sve razloge i pobrinuti se da ona sve shvati.

via GIPHY

Možda ipak nije kraj

Ne očekuj od prijateljice da čita misli, reci joj kako se osjećaš, a zatim, nakon što sasluša, vidi želi li i kako će mijenjati svoje postupke. To će ti u konačnici pružiti uvid u vaš odnos i pomoći ti razlučiti u kojem smjeru želiš da vaš odnos ide. Sve u svemu, zapamti ovo, ako prisutnost nekoga u tvome životu nanosi emocionalnu, fizičku ili mentalnu štetu ili ometa tvoj vlastiti napredak, tada je vrijeme prekinuti prijateljstvo.

Raskidi prijateljstava mogu biti još kompliciraniji od romantičnih

Duguješ samoj sebi, a i svojoj prijateljici čisti prekid ako nisi sretna. I iako ljudi često podcjenjuju koliko je velika stvar kraj prijateljstva, raskidi prijateljstava su jednako neugodni i tužni kao i romantični. Razgovori o prekidu mogu prerasti u svađe, tvoja prijateljica može postati živčana i ljuta. I vjerojatno će te moliti da se pomirite. Na tebi je kako ćeš postupiti, isto kao i u ljubavnoj vezi, ako ne vidiš budućnost, moraš otići! Olakšaj si tako da ne ostavljaš vrata otvorenima za nejasnoće ili dodatna pitanja, budi što jasnija, ali i pristojna. Ne moraš ulaziti u detalje problema, ali pobrini se da možete otići iz razgovora s jasnim razumijevanjem zašto ste prekinuli.

via GIPHY

Završetak prijateljstva predstavlja izazov koji zahtijeva hrabrost i odlučnost. Uprkos težini trenutka, važno je postaviti granice ako prisustvo nekoga negativno utječe na tvoje emocionalno, fizičko ili mentalno zdravlje. Raskidi prijateljstava nisu neizbježni, ali suočavanje s njima pruža priliku za osobni rast tebe, ali i (bivše) prijateljice

Prekid Prekid prijateljstva prijateljstvo savjet kraj

Još vijesti