Slika nije pronađena

Prekidi prijateljstva mogu biti jednako teški koliko i prekidi veze, a nekada čak i teži. Kako prepoznati da je došlo vrijeme za prekinuti s prijateljicom, kako uopće prekinuti i što nakon prekida?

Koji god da je razlog u pitanju zbog kojeg je došlo do razilaženja s frendicom, jer bilo da si se polako odvojila jer si shvatila da je ona toksična osoba koja te iskorištava ili ti je postalo jasno da nemate ništa zajedničko i druženja su vam isforsirana, prekid s frendicom je jednako težak kao i prekid veze. Ako je situacija između vas loša, za očekivati je da vam slijedi težak razgovor. Otkantati nekoga nije tako jednostavno, pogotovo ako ti je ipak i dalje stalo do nje i ne želiš je povrijediti. Razmisli kako bi tebi bilo da frendica na hladan i potpuno bezosjećajan način prekine prijateljstvo s tovom. Sigurno se ne bi osjećala baš super.


Kako znati da je prijateljstvo gotovo i da je vrijeme za prekid?

Kada se počine sve češće događati da na pitanje tvoje frendice da se idete družiti ti odgovaraš s 'joj ne stignem danas...', možeš znati da situacija polako klizi prema padini. Kada si si s nekim super naravno da se želiš vidjeti s tom osobom, a ne izmišljaš svaki put izgovore zašto ne možeš. Ako se u nečijem društvu ne osjećaš ugodno i ne želiš se s nekime družiti, zašto forsirati. Kako se osjećaš kada razmišljaš o druženju s tom osobom? Sretno, uznemireno, živčano? Ako ti na pamet ne padaju pozitivne asocijacije, to je znak da bi mogao biti kraj.


Koji je najbolji način za prekinuti s prijateljicom?

Bez obzira koji je razlog prekida, imaj suosjećanja, poštovanja i budi iskrena. Najbolje je početi s nečim pozitivnim, sjeti se zbog čega ti je ta osoba (bila) draga i kako vam je bilo super kada ste se upoznale. Pokušaj što je više moguće smanjiti korištenje negativnih riječi, uvreda i slično. Ne želiš izazvati svađu već ti je cilj razriješiti situaciju u miru. Kada kažeš da se više ne želiš družiti i prekidate, reci i zašto to radiš, ali i odgovori na sva pitanja koja će ta osoba imati. Trebaš dati odgovore kako bi svi mogli nastaviti dalje i naučiti nešto iz grešaka.Trebaš li se brinuti da si pregruba?

Svakako trebaš imati na umu da to napraviš što nježnije. Čak i ako te je frendica povrijedila, pokušaj na tren prijeći preko toga i biti pristojna. Stavi se na trenutak na njeno mjesto i razmisli kako bi htjela da se netko ponaša prema tebi u takvoj situaciji. Sama najbolje procijeni kako ćeš prekinuti, s obzirom na situaciju, ali dok to radiš, nemoj se dati naljutiti da sve završi svađom i hejtom.


Što napraviti ako frendica prekid ne podnese dobro?

Imaš dvije opcije u takvom slučaju: ili se možete složiti da se jednostavno ne slažete, čak ni po pitanju toga, ili joj možeš dati drugu šansu. Imaj samu sebe na prvom mjestu, vidi i odluči što je za tebe najbolje.Što ako ste ti i tvoja frendica s kojom prekidaš u istoj ekipi, a ne želiš se prestati družiti s ostatkom ekipe?

Sreća jedne osobe je povezana sa srećom njihovih prijatelja, kao i prijatelja njihovih prijatelja. Sve što jedna osoba iz ekipe napravi i poremeti stanje, utjecat će na puno više ljudi nego što se to na prvu čini. Ako se odlučiš na prekid s frendicom, budi svjesna toga da vaša ekipa više neće biti ista i da će se stvari promijeniti. Najbolje rješenje je da se pokušaš dogovoriti s frendicom s kojom želiš prekinuti da si ostanete okej. Ne morate biti bff, ali to ne znači da ako jedna ide u kino s ekipom, da druga ne može, već samo da nećete sjediti jedna pokraj druge. Sve se može dogovoriti, ali zato je bitno da prekid odradiš korektno.


Foto: Photographee.eu – Shutterstock.com/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Frendica je nešto posudila od tebe pa tu stvar izgubila? Umjesto da urlaš na nju, ovako reagiraj

Je li vaše prijateljstvo stvarno ili lažno? Šest je načina pomoću kojih možeš otkriti istinu

Ti kao da više ne postojiš?! Evo što napraviti kad je tvoja BFF stalno sa svojim BF

način vrijeme Prekid prijateljstvo savjet