Šutnja je nasilje

Sigurno si već čula za gaslightanje, a ja želim s tobom podijeliti važne informacije o tome, o obliku emocionalnog zlostavljanja, koji se često pojavljuje u romantičnim vezama. Prepoznati ove znakove ključno je za očuvanje tvoje stvarnosti i emocionalnog dobrostanja.

penny Šokantan svjetski trend: The Penny Method - manipulacija u ljubavi o kojoj svi govore!

Zamisli situaciju u kojoj tvoj dečko negira stvarne činjenice ili ti govori: „To se nikada nije dogodilo." Ovo je jedan od znakova gaslightinga koji ima cilj izbrisati činjenice stvarnog događaja. Emocionalna manipulacija uključuje i osporavanje tvojih osjećaja kako bi se pokušala obezvrijediti tvoja stvarnost i uvjerenja. Ako ti dečko govori da si „paranoična i ljubomorna" pokušava ti nametnuti lažnu verziju stvarnosti i umanjiti tvoje osjećaje.

via GIPHY

Gaslighting uključuje i optužbe da izmišljaš stvari kad govoriš istinu. Ako ti dečko govori da „prestaneš lagati i da znaš da to nije istina" optužuje te za izmišljanje situacija. Kritike i ponižavanje također su dio ove strategije, poput dobacivanja „da si ti najneorganiziranija osoba koju je ikad upoznao." Manipulator može optužiti da si „preosjetljiva," „histerična" ili „preemotivna," pokušavajući umanjiti tvoje osjećaje i osporiti tvoju stvarnost. Ako ti govori da si „histerična i da se ne smiješ tako ponašati“ samo pokušava umanjiti vrijednost tvojih emocija… Osim toga, gaslighting može uključivati i napade na ljude, stvari i vrijednosti koje su ti najvažnije. Ova strategija cilja na tvoje najosjetljivije točke kako bi te dodatno destabilizirao.

Femme fatale Djevojke na TikToku dijele manipulativne tehnike zavođenja: Malo su zločeste, ali čini se da djeluju

Zašto ljudi primjenjuju gaslighting u romantičnim odnosima?

Razlozi variraju, ali često uključuju želju za kontrolom, izbjegavanjem sukoba, prebacivanjem vlastite odgovornosti, održavanjem partnera u ulozi nekoga tko treba udovoljiti te stvaranjem kaosa i konflikata radi vlastite koristi. Ako prepoznaš ove znakove gaslightinga u svojoj vezi, važno je poduzeti korake kako bi očuvala svoju stvarnost i emocionalno zdravlje.

Što napraviti i kako se obraniti?

Prvo, vjeruj svojoj intuiciji. Ako nešto osjećaš kao pogrešno, vjerojatno jest. Kada se suočavaš s gaslightingom, udalji se od situacije. Razgovaranje u krugovima bez rješenja može ti oduzeti puno vremena i energije, pa je važno uzeti trenutak za sebe. Razmisli, prošeći, nazovi prijateljicu za podršku. Mala distanca može ti dati svježi pogled na situaciju. Nemoj prihvaćati tvrdnje da si „luda." Osobe koje te vole nikada ti ne bi tako govorile. Ako su zabrinute, potaknut će te da potražiš najbolje rješenje. Zadrži dokaze. Pamti razgovore i poruke te ih spremi ili podijeli s pouzdanom prijateljicom. Nakon razgovora, napiši bilješke dok su informacije još svježe u sjećanju.

via GIPHY

Ne vjeruj onima koji tvrde da su tvoja obitelj ili prijatelji protiv tebe. To je manipulacija kojom te pokušavaju izolirati. Osobe koje žele okrenuti tvoju potporu protiv tebe nastoje te izolirati i učiniti manje sposobnom da ih napustiš. Potraži podršku neutralne osobe, poput terapeuta. Ako osjećaš da gubiš stvarnost, uvijek potraži pomoć stručnjaka. Oni ti mogu pomoći shvatiti je li netko manipulirao tobom i vrši li ovakav oblik zlostavljanja.

Nemoj popuštati. Čvrsto stoj iza svoje stvarnosti i nemoj dopustiti dečku da je dovede u pitanje. Kada raspravljate o sjećanjima na događaje, čini to s samopouzdanjem i nemoj dopustiti da te uvuče u nepotrebne rasprave. Sjeti se, ti si važna i tvoje stajalište ima vrijednost.

Blair i Serena Fraze koje svakodnevno koristimo ili čujemo od drugih, a nismo ni svjesni da su manipulativne

gaslighting veza manipulacija toksična veza terapeut Prijateljica

Još vijesti