Blair i Serena

Manipulacija je u osnovi zločesta psihološka strategija stjecanja moći. Ponekad manipuliramo druge ili ostanemo sami izmanipulirani frazama koje se na prvu čine normalne. 

Provjerimo jedanaest uobičajenih koje smo barem jednom izrekli drugima ili koje su drugi izrekli nama. Toliko su uobičajene da vam vrlo vjerojatno na prvu nikad ne bi ni zvučale kao čudne.

1. „Ne bi se trebao/trebala tako osjećati

Ovo je fraza kojom se pokušavaju kontrolirati nečije emocije. Osoba kojoj je upućena ovakva primjedba i koja ne zna sama uspostaviti granice, mogla bi prihvatiti to i progutati svoje prave emocije. Nitko nikome ne može reći kako bi se trebao ili ne bi trebao osjećati. Stvar je vrlo jednostavna, ako je netko tužan, onda ne može na licu imati osmijeh i sasvim je uredu ako ne želi glumiti drugima, a ni sebi.

Kako prepoznati manipulatora? Tvoj dečko je manipulator ako koristi ove fraze: Prepoznaj ga na vrijeme i ne dopusti da se igra s tobom

2. „Pretjeruješ“

Ako ovo nekome kažete, u prijevodu ste mu rekli da je nesposoban regulirati vlastite emocije. Optužili ste ga da preuveličava ono što je doživio ili ga čak smatrate i odgovornim za neke posljedice.

3. „Dramatiziraš“

Ako vam netko izgovori ovu frazu, vrlo vjerojatno je to pokušaj skretanja pozornosti s vlastitog dramatičnog ponašanja i projiciranja na sugovornika. Da dramatizirate, vrlo vjerojatno će vam reći osoba koja je već prva izazvala scenu ili započela svađu. Dakle, netko vas je prvi napao, a optužbom da dramatizirate, od vas pravi napadača, a od sebe žrtvu.

4. „Ti si lud/luda“

Ovo može biti izrečeno u pozitivnom ili negativnom kontekstu i baš zato je manipulativno, jer ne možete znati što je osoba koja vam je rekla time mislila. Bilo kako bilo, vaše je ponašanje ovim označeno kao nešto što je izvan granica normalnog, kao vrsta ponašanja koja se logičkim argumentima ne može objasniti.

5. „Nisam to rekao/rekla“

Kada ljudi koriste te riječi, ubiti pokušavaju zavarati sugovornika, jer su u potpunosti svjesni onoga što su rekli. Možda je ono što su izgovorili bilo dvosmisleno i možda se nisu najspretnije izrazili, ali sad ne bi priznali svoju grešku. Na taj način pokušavaju drugu stranu natjerati da preispita svoju sposobnost slušanja, tumačenja i razumijevanja.

6. Da me voliš, napravio/napravila bi to

To je izjava koju smo možda u djetinjstvu čuli od roditelja. „Ako voliš mamu i tatu, pojest ćeš to“, jedan je od primjera izjava koje kasnije tijekom života usvojimo i koristimo dalje kao nešto uobičajeno. Na taj način prisiljavamo naše najbliže da naprave ono što želimo. No, nitko ne bi trebao raditi nešto pod prisilom da dokaže svoju ljubav.

7. „Nisi ni ti svetac/svetica“

To je fraza koju koristimo kad smo negdje pogriješili i kad smo uhvaćeni u nedjelu. No, kako bismo umanjili svoju grešku i skrenuli pozornost, onda svojeg sugovornika na taj način nastojimo podsjetiti na neke njegove prethodne pogreške i propuste.

8. „To je zato što si ti učinio/učinila…“

Manupulativna osoba na neki način želi prebaciti krivnju na drugoga ili opravdati ono što je napravila. Korištenje tuđe akcije da bi se opravdala reakcija je obično manipulativno ponašanje.

Zaboravljivost Rupe u sjećanju: Bezazlene navike koje vam slabe pamćenje i kako to ispraviti?

9. „Možeš li mi samo malo pomoći“

Ponekad svi trebamo pomoć. To je činjenica. No, kada kod traženja pomoći dodamo frazu „samo malo“, onda jasno dajemo do znanja osobi od koje pomoć tražimo da bi bila sramota da nas odbije, jer ne tražimo ništa veliko. Mada često puta to uopće niti ne mora biti tako.

10. „Jedino mi ti možeš pomoći“

Ako koristite ovu frazu kod osobe od koje tražite pomoć, vrlo vjerojatno prebacujete sav teret na njezina leđa i unaprijed je upozoravate da će snositi odgovornost, dogodi li vam se nešto loše. Da, tražite pomoć, ali i stavljate pritisak na osobu od koje je tražite.

11. „Nećeš požaliti“

Ovu frazu često puta čujete od trgovaca: „Kupite i nećete požaliti“. No, ako vas netko uvjerava da nećete požaliti, to je zato što vrlo vjerojatno postoji mogućnost da baš hoćete. To obično znači da ste uvučeni u nešto što nije nužno u vašem najboljem interesu pa vas se prije pristanka, korištenjem navedene fraze pokušava opustiti.

 

manipulativne fraze svakodnevne fraze koje su manipulativne manipuliranje primjeri manipulacije manipulacija koje nismo svjesni

Još vijesti