Ljubomora

Unatoč svom lošem glasu, zapravo je sasvim normalno pokazivati neku dozu ljubomore unutar veze. Zapravo, ljubomora se može smatrati zdravom u nekim okolnostima. Međutim, postoji velika razlika između normalne, zdrave ljubomore i nezdravog ponašanja iz ljubomore.

Par u svađi Znakovi da je vaš dečko bolesno ljubomoran: Ponašanja koja su posesivna i problematična

Razlika između zdrave i nezdrave ljubomore svodi se na to kada ta emocija izbija na površinu i kako se izražava.

Zdrava ljubomora
Ljubomora se smatra potrebnom emocijom jer čuva ljubavne veze i motivira ljude da se ponašaju na načine koji pomažu jačanju veze. Ponekad je ljubomora samo rezultat strasti koju osjećaš prema svom dečku. Ljubomora može proizaći iz straha od gubitka veze, kada strahuješ da će nešto ili netko bolji prekinuti vezu. Ova blaga forma ljubomore normalna je jer je povezana s ljubavlju i važnošću koju pridaješ vezi. To je dokaz da stavljaš svog dečka na prvo mjesto i želiš da on uzvrati istom mjerom. Blaga ljubomora može se smatrati pozitivnim dijelom veze ako se izrazi na zdrav način.

Cura i dečko Je li tvoja ljubomora toksična ili spada pod normalnu količinu ljubomore? Ova 4 znaka će ti otkriti

 Zapravo, postoje razna istraživanja koja su otkrila da je ljubomora u vezama izazvana povećanom ljubavlju prema dečku, velikom zaljubljenošću, ali i većom stabilnosti u vezi. Zdrava ljubomora je ona ljubomora kojoj ne daš da postane bijes. Smatra se zdravom kada možeš razgovarati sa svojim dečkom o tome zašto se osjećaš ljubomorno. Na primjer, postoji nekoliko situacija u kojima imaš pravo biti ljubomorna.

via GIPHY

U kojim situacijama imaš pravo biti ljubomorna?

1. Tvoj dečko daje pažnju nekom drugom
Potpuno je normalno osjećati se isključeno ako se tvoj dečko više posvećuje nekom drugom, a ne tebi. U redu je smatrati da imaš pravo na više pažnje.

2. Druga cura inzistira na čestom druženju s tvojim dečkom
Slično prethodnoj situaciji, kada si u vezi prirodno je biti ljubomorna kada druga cura pokušava stvoriti bliski odnos sa tvojim dečkom.

via GIPHY

3. Ako je tvoj dečko postigao nešto što si ti htjela
Recimo da je tvoj dečko dobio bolje ocjene ili povišicu na poslu. To što si malo ljubomorna ne znači da nisi sretna zbog njegovog uspjeha. Ljubomora te dodatno motivira za bolje rezultate.

4. Tvoj dečko provodi puno vremena radeći stvari koje te ne zanimaju
Možda tvoj dečko provodi puno vremena sa prijateljima uživajući u hobijima u koje se ti ne možeš uključiti. U redu je osjećati se isključeno i htjeti malo pažnje.

Uplakana djevojka s mobitelom u ruci Vaš dečko „lajka“ slike drugih cura? Što napraviti i kada imate razlog za zabrinutost?


Kako znaš da tvoja ljubomora nije toksična?

1. Priznaš da si ljubomorna
Prepoznavanje da osjećaš ljubomoru ti daje mogućnost da ju kontroliraš i da ne preraste u ljubomoru.

2. Razgovor s dečkom
Komunikacija čini razliku. Ti i dečko trebate otvireni i iskreni razgovor. Nemoj se bojati govoriti o svojim osjećajima.

via GIPHY

3. Razumijevanje svoje ljubomore
Kada osjećaš ljubomoru, analiziraj ju. Odakle dolaze osjećaji i zašto? Razmisli o tome što u tvojoj prošlosti stvara okidače za tebe.

4. Preuzimanje odgovornosti za ljubomoru
Prihvati da ponašanje tvog dečka nije problem. Ti kontroliraš svoje emocije.

Sjeti se da nije svaka ljubomora loša. Međutim, kada se osjećaji ljubomore čine upornima i destruktivnima za vezu, preporučuje razgovor. Važno je uvijek otvoreno razgovarati o svojim osjećajima i uvažiti tuđa razmišljanja.

 

Joey, Chandler i Ross 7 razloga zašto tvoj dečko treba svoju mušku ekipu i zašto ne bi trebala biti na to ljubomorna

 

ljubomora zdrava ljubomora toksično veza Komunikacija

Još vijesti