Slika nije pronađena

Djevojka snažnog i sirovog glasa koja je za sebe često znala reći kako želi biti zapamćena kao najveća bijela ženska blues pjevačica zauvijek je promijenila način izražavanja žena u svijetu rocka, u kojem su prije nje dominirali muškarci. Poznata i po svojoj dugoj kosi obojanom pramenovima i ukrašavanom raznim maramama, ova glazbenica uživala je nositi hlače te se gotovo nikada nije šminkala. Njezino ime upisano je i u Rock and Roll Hall of Fame, a njezina životna priča ispisana je velikom boli i snažnim emocijama koje je uspješno prenijela na svoju glazbu.


Janis Joplin rođena je 1943. godine u gradu Port Arthuru u  američkoj državi Texas. Odrastala je uz brata i sestru, a kako je bila povučeno dijete koje se teško uklopilo u život tamošnje konzervativne zajednice, već u ranoj mladosti doživjela je razne osobne traume i poteškoće koje će ju pratiti kroz cijeli život. U srednjoj školi pokazivala je veliki interes za umjetničke predmete te posebno za slikanje, a već sa sedamnaest godina odlučila je da želi postati pjevačica. U to vrijeme Janis je intenzivno počela slušati blues glazbu, a posebno se divila pjevačici Bessie Smith.

Po završetku škole Janis ipak odlazi na studij u teksaški grad Austin, no do diplome nikada nije došla, a  vrijeme provedeno na fakultetu donijelo joj je nove traume i nerazumijevanje svojih vršnjaka koji su je često ismijavali.

Godine 1963. Janis konačno napušta Texas te odlazi u San Francisco gdje dosta vremena provodi s gitaristom grupe Jefferson Airplane Jormaom Kaukonenom, te zajedno s njim snima nekoliko pjesma koje će kasnije postati prave blues uspješnice. U tom periodu Janis se nažalost sve više okreće drogi  te zbog učestalog konzumiranja narkotika dobiva nadimak speed freak.


Uskoro, na nagovor prijatelja Cheta Helmsa, pridružuje se rock bendu Big Brother and The Holding Company. Janis do tada nije imala puno iskustva u rock glazbi, ali se, nakon što im je objavljen prvi album njezin dolazak u grupu pokazao kao pun pogodak. Na njemu se našla i verzija pjesme 'Ball and Chain' koju u originalu izvodi grupa Big Mama Thornton, a njezina izvedba na jednom glazbenom festivalu učinila je gotovo preko noći novom Janis novom velikom glazbenom zvijezdom.

Bendu nakon toga karijera kreće uzlaznom putanjom tako da su uskoro započeli i svoju prvu turneju, a u Los Angelesu nastaje i njihov drugi album naziva 'Cheap Thrills' na kojem se uglavnom nalaze snimke pjesma uživo, što je albumu dalo poseban emocionalan naboj. Na njemu se našao i prvi veliki hit singl  'Piece of my Heart'. Ta pjesma pomogla je da Janis postane prava rock ikona koja je publiku oduševila svojim snažnim, emocionalnim i sirovim zvukom. Jedna od najpoznatijih pjesama s albuma je i 'Summertime' koja originalno potječe iz opere Porgy and Bess, a jedna je od najobrađenijih pjesama u povijesti  dok je upravo Janisina blues rock verzija ujedno i ona najpoznatija.

Bend uskoro snima i treći album, a ubrzo nakon toga Janis se odlučila za početak solo karijere. Po uzoru na klasične soul bendove Janis je oformila novi prateći bend kojemu je dala ime Kozmic Blues Bend te je 1969.god. izašao njihov album 'I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!'.

Janis je tako sve više naginjala soul-rocku što je razočaralo neke njezine stare fanove, a bendu je manjkalo originalnog materijala pa se raspao nakon samo godinu dana. Janis je i dalje bila na vrhuncu popularnosti  te je uskoro sastavila novi bend 'The Full Tilt Boogie Band', s kojim uskoro kreće na turneju. Ona je pak prošla u znaku mnogih teškoća kao što su one financijske, a do izražaja su došli i problemi s alkoholom i drogama.

Janis je u to vrijeme bila sklona raznim ljubavnim aferama, a na glas je došla i kao ovisnica o seksu. Među njezinim ljubavnicima bili su i poznati gitarist Jimmy Hendrix te frontmen Doorsa Jim Morrison.

Takav stil života bio je i koban za Janis koja je umrla 1970.godine od prekomjerne doze heroina sa samo 27 godina. Janis je umrla usred snimanja novog albuma koji je objavljen posthumno, a nosio je naziv  'Pearl' i to prema nadimku kojeg su Janis nadjenuli njezini prijatelji hipiji.


Sonja Curi
Foto: officialjanis.com

Janis Joplin rock legende