Slika nije pronađena

Amra Hodžić, učenica trećeg razreda Jezične gimnazije u Osijeku, provela je istraživanje o glazbenom (ne)ukusu među svojim vršnjacima. Kako su izlasci i glazba uvijek aktualne teme među mladim ljudima, ona je odlučila malo dublje istražiti preferencije srednjoškolaca.

„Istraživanje je pokazalo da mladi slušaju narodnjake, i to više od 70 posto anketiranih. Odgovor je uglavnom bio da slušaju narodnjake jer ih žele slušati. Većina takvu vrstu glazbe sluša u noćnim klubovima, gdje izlaze, a rjeđe kod kuće“ objasnila je Amra.A na pitanje zašto vole narodnjake, mladi odgovaraju da im je lakše opustiti se uz takvu glazbu. Neki se poistovjećuju s pjevačima tih pjesama, a kada je u pitanju ljubavna tematika pjesme, kažu kako ih riječi baš “pogode”.

Kod takvih pjesama, osim teksta, sviđa im se ritam, koji je brz, dinamičan i prepoznatljiv. Osim toga, hrvatska zabavno-glazbena scena mladima nije dovoljno atraktivna niti jaka, pa se onda okreću “cajkama”. No, 98 posto anketiranih ne želi razmišljati o tome odakle dolazi pjesma koju slušaju, već kako ona djeluje na njih piše Glas Slavonije.

Amra je analizirala odgovore gimnazijalaca i učenika strukovnih škola, no razlike u odgovorima nije bilo, jer i jedni i drugi podjednako slušaju “cajke”.

I.N.

cajke što mladi slušaju narodnjaci

Još vijesti