Slika nije pronađena

Ovo pitanje muči mnoge tinejdžere i na raznim forumima odvija se pravi mali rat između obožavatelja cajki i pop rocka.

Obično se tu radi, nažalost, o uvredama. Vrlo često obožavatelji pop rocka vrijeđaju obožavatelje narodnjaka u smislu da se radi o osobama koje su manjeg kvocijenta inteligencije, jeftine, plitke i što sve ne. S druge strane obožavatelji narodnjaka rockere smatraju umišljenima, licemjernima i neiskrenima. I gdje je tu kraj, zapitat će se mnogi.

Cajke

Mnogi brkaju cajke i narodnu glazbu pa je ovo dvoje nužno razdijeliti. Narodna glazba je nastala i najbolje se zadržava u određenim društvima na koja još nije utjecala masovna komunikacija i komercijalizacija kulture. Uobičajeno je bilo da se dijeli s čitavom zajednicom, a izvođenje nije bilo ograničeno na određene skupine profesionalnih izvođača, i kao takva prenosila se s koljena na koljeno usmenom predajom. Narodna je glazba dio etosa, ona spada u kulturnu baštinu – primjerice tamburice u Slavoniji ili ojkanje u Dalmaciji.

S druge strane, cajke se ne mogu nazvati kulturnom baštinom jer se radi o mješavini stihova i melosa koji je popularan na širokom području Hrvatske, Bosne te Srbije. Glazba koje one izvode je nastala upravo pod utjecajem komercijalizacije kulture. Ovdje se miješaju ritmovi, stihovi su uglavnom srcedrapateljni, a glazbeni kritičari, ukoliko se uopće odluče komenirati ovu vrstu glazbe, najčešće će reći da se radi o kiču.

Osim ovoga, pred tzv. narodnjačkim klubovima  često su se događale tučnjave i propucavanja pa se jedno vrijeme nepravedno mislilo kako upravo ova glazba privlači agresivce. No, ako ćemo biti iskreni, nasilje je, nažalost, u porastu svuda, a ne samo na mjestima gdje se sluša ovakva glazba.


Najpoznatije cajke su Jelena Karleuša, Seka Aleksić, Šaban Šaulić, Dragana Mirković, Ceca...

Pop rock

Pop rock nastao je tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća  u Europi i Sjedinjenim Državama. Njegovi začetnici bili su pop izvođači poput kanadskog pjevača Paula Anke i afroameričkog voklanog kvarteta Mills Brothers, te rock izvođači Chuck Berry, Bo Diddley i Buddy Holly, nakon čega kreće val pop rock izvedbi, prvo preko Elvisa Presleya, a onda The Beatlesa koji su za razliku od Elvisa imali više alternativnog i progresivnog stila.

U glazbenim krugovima pop i rock su prikazani kao suprotnosti, gdje se na pop glazbu gleda kao na komercijalni produkt, dok obožavatelji rock žanra tvrde da je on izvorniji i iskreniji oblik glazbe. Ipak, na prvi pogled dvije nespojive stvari su spojene i to vrlo uspješno jer danas pop rock ima mnogo poklonika širom svijeta.

Zapravo je pop rock postao vrlo širok pojam koji obuhvaća primjerice malo žešće zvukove kao što je Alanis Morissette ili Tokio Hotel, ali i puno blaže ritmove Shakire, Robbiea Williamsa ili Avrill Lavigne.

Svoj procvat pop rock doživio je devedesetih godina 20. stoljeća kada je na scenu došla već spomenuta Kanađanska Alanis Morissette te švedski duet Roxette.

Od domaćih izvođača najpoznatiji pop rockeri su Parni valjak, Đavoli, Crveni koralji, Srebrna krila.

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

glazba pop rock cajke narodnjaci