Slika nije pronađena

Neponovljivi i autentični predvodnici cijele jedne generacije, dečki iz benda Nirvana ispisali su veliku i važnu stranicu u povijesti glazbe te ostali zapamćeni po svom grunge zvuku, koji je iz sjene osvojio mainstream.

Sve je počelo kada su se 1985. godine u malom gradiću Aberdeenu, nedaleko Seattlea, upoznali Chris Novoselic i Kurt Cobain. Od samog početka dijelili su ljubav prema punku te su ubrzo osnovali bend Stiff Woodies, u kojem je Kurt svirao bubnjeve, a Chris bas. Nakon nekog vremena Cobain je zasvirao gitaru te nastupio kao glavni vokal grupe, koja mijenja ime u Skid Row. Kada im se na bubnjevima pridružio Chad Channing, dečki su počeli nastupati pod imenom koje će ih i proslaviti, Nirvana.

Krajem osamdesetih godina izlazi im prvi singl naziva 'Love Buzz', a uslijedio je i debi album 'Bleach', kojeg su tada rado puštale studentske radio postaje, što je bendu osiguralo i veliki broj obožavatelja te privuklo pažnju velikih diskografskih kuća.

Godine 1990. dečki kreću na turneju s bendom Sonic Youth, na kraju koje je na mjesto bubnjara došao Dave Grohl, a već u rujnu slijedeće godine bend je objavio album 'Nevermind', koji je zabilježio veliki uspjeh.

Za to je uvelike bio zaslužan fenomenalni singl 'Smells Like Teen Spirit', koji se brzo uspeo na vrh Billboardove ljestvice, kao i britanskog Top Tena, a album je uskoro dosegnuo trostruku platinastu nakladu.

Slava koja ih je zadesila tako vrtoglavo, bila je nešto s čime se Cobain i Novoselic nisu znali najbolje nositi te su tako puno puta u javnost prikazali problematično ponašanje, radi kojeg su se mnogi pitali o stabilnosti i budućnosti novog benda.

Kurt je uskoro započeo vezu s Courtney Love, pjevačicom grupe 'Hole', koja je 1992. godine okrunjena brakom.

Ubrzo nakon toga započele su glasine o njihovoj zlouporabi droge, koje su postale nezaustavljive nakon što je bend otkazao nekoliko koncerata. Cobain je tada tvrdio kako boluje od kroničnih trbušnih bolova, zbog čegaje bio i hospitaliziran, ali stalnom nagađanju o konzumaciji heroina pridonijela je i Courtney, zahvaljujući jednom novinskom članku objavljenom u časopisu Vanity Fair, u kojem je stajalo da se drogirala i tijekom trudnoće.

Love i Cobain 1992. godine dobili su kćer Frances Bean Cobain, a zbog optužujućih novinskih natpisa, prošli su borbu za skrbništvo, koja je na kraju ipak okončana u njihovu korist.

Zbog Cobainovih osobnih problema, Nirvana je kasnila sa snimanjem novog albuma 'In Utero', na kojem su započeli raditi u proljeće 1993. godine. Tmurni oblaci su tako ponovno bili na vidiku, a Cobainje sve više tonuo u pakao droge te je često prijetio samoubojstvom.

Album je ipak izašao u rujnu 1993. godine, a odmah nakon objavljivanja zaradio je velike pohvale kritike te oduševio publiku. Uslijedila je velika američka turneja, a jedan od upamćenijih nastupa bio je MTV Unplugged koncert.

U veljači sljedeće godine Nirvana je krenula na europsku turneju, za vrijeme koje je Kurt pokušao počiniti samoubojstvo lijekovima i alkoholom. Ubrzo nakon toga uslijedio je povratak u Seattle, ali usprkos tome mentalno stanje Cobaina se sve više pogoršavalo. Nakon bezuspješnog pokušaja odvikavanja i intervencije njegove obitelji, Kurt si je sačmaricom okončao život, a njegovi fanovi diljem svijeta ostali su šokirani tragičnim krajem svoga idola.

Kurt Cobainje tako postao simbol generacije X, koja je kroz njega dobila glas koji se više nije mogao ušutkati, a koliko je Nirvana ostala zapamćena najbolje svjedoče neki novi klinci, koji prve akorde na svojim instrumentima vježbaju upravo uz Nirvanine pjesme.

Sonja Curi

nirvana Kurt Cobain

Još vijesti