Slika nije pronađena

Žestoke dečke iz Kalifornije čitatelji magazina Rolling Stone nedavno su proglasili najboljim punk bendom svih vremena, a njihov novi album ponovno osvaja publiku i kritiku.

Ovaj punk rock sastav čine Billie Joe Armstrong, Jason White, Mike Dirnt i Tré Cool, a njihova priča počinje 1987. godine, kada su Billie Joe i Mike osnovali grupu Sweet Children. Ubrzo im se pridružio bubnjar John Kiffmeyer, poznat kao Al Sobrante, koji je bendu organizirao razne nastupe i koncerte, pa ih je brzo zapazio vlasnik jedne nezavisne izdavačke kuće, za koju su 1989. godine snimili svoj prvi singl '1.000 Hours'.

Prije samog izlaska, bend je odlučio odbaciti svoje dotadašnje ime te se preimenovati  u Green Day, a razlog tome je što je na lokalnoj sceni već postojao sastav sličnog imena.


Početkom devedesetih godine izdaju svoj prvi album '39/Smooth', a grupu uskoro napušta Kiffmeyer te im se pridružuje sadašnji bubnjar Tre Cool. S novim članom dečki izdaju drugi studijski album 'Kerplunk', koji je u SAD-u prodan u više od 50.000 primjeraka, što je bio veliki uspjeh za jedan bend s nezavisne punk scene.

Uskoro su dečki bili na radaru velikih izdavačkih kuća te su na koncu potpisali za Reprise Records, zbog čega su bili izloženi mnogim kritikama fanova, koji su ih nazivali prodanim dušama.

U veljači 1994. godine izlazi njihov treći studijski album 'Dookie' koji postiže ogroman uspjeh i grupi donosi svjetsku slavu. Singlovi 'Longview', 'Basket Case' i 'When I come around' zauzeli su prva mjesta na ljestvicama, a Green Day kreće na prvu veću turneju, nakon koje njihov album stječe dijamantnu nakladu. Sljedeće godine dečki osvajaju nagradu Grammy za najbolji alternativni album.

Uskoro izdaju singl 'J.A.R.' koji se brzo popeo na vrh Billboardove ljestvice, a odmah nakon toga izlazi im peti studijski album nazvan 'Insomniac', koji se odlikovao mnogo žešćim zvukom i mračnijim raspoloženjem. S albuma su objavljeni singlovi 'Geek Stink Breath' i Stuck With Me', a dečkima je za njega pripalo i nekoliko nagrada American Music Awards.

Nakon kraće stanke bend je ponovno u studiju, gdje rade na albumu 'Nimrod', koji je bio dosta drugačiji od prijašnjih uradaka te je odstupao od standardnog punk rock zvuka, kojeg su fanovi očekivali.

Godine 2000. izdaju album 'Warning', koji nije bio najbolje prihvaćen od strane publike i kritike, a 2002. bend odlazi na turneju s grupom Blink 182, nazvanu 'Pop Disaster Tour'.

Sljedeće godine grupa je počela raditi na novom studijskom albumu naziva 'Cigarettes and Valentines'. Nakon što su snimili većinu pjesama, snimke su bile pokradene iz studija, a dečki su unatoč poteškoćama odlučili da neće ponovno pokušati snimiti ukraden album, već da će krenuti  ispočetka.


U isto vrijeme, grupa je surađivala s Iggy Popom, a započeli su i s terapijama  koje su trebale smanjiti međusobne tenzije, nakon što su ostali članovi optužili Armstronga za nepotrebno eksponiranje i zapostavljanje benda.  Godine 2004. izlazi im album 'American Idiot' koji odmah zasjeda na prvo mjesto Billboardove ljestvice, a istoimeni singl postaje veliki hit. Album je prozvan 'punk rock operom', u čijem je središtu radnje izmišljeni lik prozvan 'Jesus of Suburbia'. 'American Idiot' je osvojio nagradu Grammy  za najbolji rock album, a grupa je pomela MTV Music Awards, osvojivši čak 7 nagrada.

Dvije godine kasnije, nakon spora s bivšom izdavačkom kućom, bend izdaje svoj stari materijal te osvaja Grammyija za pjesmu godine 'Boulevard of broken dreams', koja je provela 16 tjedana na vrhu Billboardove ljestvice singlova.

Dečki su početkom 2012. godine započeli s radom na novom albumu, koji je predstavljen kao trilogija naziva 'Uno!,Dos! i Tre!'.

Na njemu je kao četvrti član benda predstavljen gitarist Jason White, a album koji izlazi u dijelovima, objavljen je u rujnu prošle godine.

Ove godine dečki bi trebali obaviti turneju, a  na oduševljenje fanova pojaviti će se i u našem susjedstvu. Tako će 27. svibnja nastupiti u Beogradu, u sklopu festivala 'Calling'.

Sonja Curi

Green Day punk